Ексклюзивы
среда, 09 ноября 2011 12:42

"Мы с подругой так любили родину, что даже маргарин c завода не воровали"
31

О 10.00 в понеділок 7 листопада біля пам'ят­ника Леніну на столич­ному бульв. Тараса Шевченка збирають­ся кілька тисяч комуністів. Ще кілька сотень стоять біля Бессараб­ського ринку. ­Планують ­пройти ходою Хрещатиком на честь 94-ї річниці Жовт­невої революції. ­Напередодні суд заборонив акції на центральній вулиці й майдані Незалежності.

– Раз мы тут собираемся, ­значит, все запреты мы будем игнорировать, как и раньше. ­Милиция ­всегда пропускала нас, куда надо, – говорить чоловік, ­років 50, біля Бессарабського ринку. ­Тримає прапор Компартії ­України. Має наліпку "Без борьбы нет ­победы". Їх мітингувальникам роздають ­організатори.

– Чого вони хотять "­мажоритарку" зробить? Бо візьмуть ­округа й на х...й поскупляють, – каже ­чоловік, років 40, у картузі. На грудях – стрічка з портретом ­Сталіна. Звертається до двох ровес­ників: – Я з Баришівського ­району, село Яблуневе. У нас ­восени на місцевих ­виборах "регіонали" ­поставили палатку біля дільниці. Водка на розлив, мангал, шашлик-башлик. ­Кожному, хто прийшов на вибори, давали шампур і сто грам. Усі алкаші зразу ­дізналися, що наливають – і на кінець дня було 80 процентов явки. Оце так вибори робляться!

Сміються. За кілька хвилин рушають ходою на майдан. Скандують:

– Ленин! Партия! Комсомол!

На майдані сцена, прикрашена написами "Капитализм – удавка для народа" та "Заводам – работу! ­Людям – зарплату".

– Да здравствует Украина советская! Да здравствует социализм! Ура, товарищи, – виголошують зі сцени.

– Ура! – кричать присутні.

– Ми вже жили при соціалізмі, ­знаємо, – говорить сам до себе ­чоловік, років 70, що проходить майданом. – Крали так само, як і ­зараз. ­Тільки номенклатура й жила. І вони мені будуть мозги полоскать! Це ж – христопродавці, за Януковича голосують.

10.40. Львівські комуністи збираються в обкомі партії на вул. Коно­вальця, 7. Більшість із них пенсіонери. У коридорі висить стінгазета із зображеннями Юрія Гагаріна. ­Збоку набиті гачки для одягу.

– Такой день сегодня хороший, а мы должны в комнате париться. А все через этих "свободовцев". Не ­дадут нам спокойно отпраздновать. Все крови нашей хотят. Мало им, фашистам. ­Совсем балаган в стране развели, – ­говорить один із чоловіків. ­Знімає коричневий плащ та чорний капелюх. ­Вішає на вільне крісло.

У кутку стоїть металевий бюст Леніна. Починаються урочисті збори.

– Мені два тижні тому в ­цьому примі­щенні вищою радою міжнародного ­союзу радянських офіцерів ­орден вручали "За верность родине СССР", – розповідає 84-річна Раїса Чайка. – Я така тепер горда. Почуття ще й досі розпирають. Я вже 64 роки в партії. Ех, як прекрасно жилося нам колись.

– Ой, не кажіть, – відповідає чоловік поруч. – А тепер живемо, як у дупі. ­Позавчора купляв собі взуття зимове. Так воно все якесь страшне, пластикове. Не те, що при Союзі було, шкіряне й натуральне.

До зали заходять дві літні жінки. ­Кидаються до секретарки, яка сидить за столом.

– Як мене посміли викреслити зі списку ветеранів на допомогу? Я чотири роки по фронтах пройшла. Більше за вас голосувати не буду.

– Зараз з'ясуємо все, – відповідає їй секретарка.

– Ага, брешіть мені. На виборах ви всі за "Регіони" продали свої голоси. ­Потім тільки грошики получили. Та ви навіть гірші від Тягнибока з його псами.

– Тягнибок – то проект ФСБ і ­Путіна, – каже чоловік у зеленій куртці. Він читає газету "Коммунист". – Так ­Володя собі більшу прихильність українців ­заробляє.

О 9.30 від бібліотеки ім. Крупської літні люди повільно йдуть у бік ­головної площі Донецька. У заявці комуністи вказали, що прийдуть тисяча людей, зібралися чотири ­сотні. Заради них перекрили рух центральною магістраллю міста.

– Все, что пишут журналисты о Симо­ненко – о его домах, дачах – все это ложь, – розповідає молодим міліціонерам Віктор Мовчан, 73 роки. На грудях у нього приколений червоний бант. – Я ни одной демонстрации за жизнь не пропустил и не собираюсь.

– А меня когда-то родители на демонстрацию не пускали, – каже ­Надія Волобуєва, 65 років. – Семья была ­еврейская, намучились при Сталине, недолюбливали совесткую власть. Но праздников-то не было, кроме 1 мая и 7 ноября, а нарядной прой­тись хотелось. Вот я на демонстрации тайком и удирала.

– Сейчас уже праздников нет, – ­відповідає Світлана Ткаченко, 71 рік. Вона в пальті з норковим коміром та фетровому капелюсі. Тримає прапорець із написом "СССР". – Раньше хоть на 3 рубля можна было ­напиться, а на заводских вечеринках пьяных не было. Меня раз директор завода Лев Михалыч на танец пригласил. ­Такой был красавец! Мы с подругой так ­любили родину, что даже маргарин с ­завода не воровали. Соседи над моей матерью смеялись: "Дочка на маргариновом заводе работает, а ты маргарин в ­магазине покупаешь".

Сейчас вы читаете новость «"Мы с подругой так любили родину, что даже маргарин c завода не воровали"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть