Ексклюзивы
вторник, 08 октября 2013 12:02
Олександр Палій
Олександр Палій
Олександр Палій

Опозиція ще не вміє доторкнутися до потрібних струн суспільства

2 жовтня біля будівлі Київської міськадміністрації, де проходило засідання Київської міськради, відбувалася акція за участю народних депутатів від опозиції та їхніх прихильників. В ході акції виникла сутичка між протестувальниками та правоохоронцями.

За заявою депутатів і співробітників міліції відкрили чотири кримінальні провадження у зв'язку з подіями, що відбулися в середу вранці під будівлею Київської міськадміністрації.

Віталій Кличко та Олег Тягнибок втомилися від участі в нерезультативних акціях, та нерезультативних дій. Їм би було не дуже правильно зараз штовхатися під Київрадою. Тим більше, що зараз у Кличка доволі високий рейтинг. Йому не можна показувати зараз своє безсилля. Там можуть бути несподіванки, його можуть поставити в незручне становище.

Проти Кличка зараз будуть працювати багато провокаторів. Тобто ризик не вартий того, щоби йому "світитись" на периферійній акції. Втрата для нього буде набагато більшою, аніж надбання. Водночас, у Арсенія Яценюка зараз ситуація набагато гірша, тому він і використовує такі методи, щоби позиціонувати себе в ролі борця.

Всі ми розуміємо, що в Конституції чорним по білому написано, що повноваження органів місцевої влади тривають 5 років, тому нинішня Київрада має сумнівну легітимність. З іншого боку, треба розуміти, що опозиція зацікавлена, щоби постійно педалювати це питання. Вона допустила одну помилку — звернулася до міжнародної спільноти. Зараз цього робити не можна.

По-перше, тому що апеляція до судової спільноти — це підрив позиції України перед підписанням Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. По-друге, апелювати до іноземців — це мимоволі визнавати власну нездатність вирішити проблемне питання. По-третє, це демонстрація невіри у власних громадян. Впевнений, що апеляція до громадян — це значно важливіше та дієвіше, ніж апеляція до іноземних центрів. Хоч до іноземців — простіше.

Влада і опозиція зараз із суспільством говорити не хочуть, а лише із політтехнологами. Сьогоднішні події колосальним чином відрізнялася від того, що було в Україні в 2000-му, 2002-му, 2004-му роках. Тобто того драйву та щирості немає й близько. Опозиція ще не вміє доторкнутись до необхідних струн суспільства. Тому зараз мають виходити люди, які можуть це зробити.

Щодо подій під Київрадою, то це виглядало, як симуляція. Влада робить вигляд, що вона боїться і захищається, а опозиція робить вигляд, що вона штурмує. А потім всі виконали свою функцію перед телекамерами і розійшлися.

Мені ж запам'яталися на мітингу "провладні" бабусі. Вони сиділи із бутербродами, а потім одна із них покликала інших: "Розраховуються за ЦУМом". Після цього вони всі дружно пошикувалися та пішли туди. Я не знаю, що відбувалось в тому містичному місці, але така у нас політична реальність — повна імітація політики. Політики не вміють, не працюють і не хочуть вчитись працювати із суспільством. Вони діють через гроші та інші прості механізми.

Це все завдає шкоди як Києву загалом, так і політикам. Влада блокуванням перевиборів Київради та мера підриває всі засади легітимності. А от якби влада допустила вибори мера, то вона би стала сильнішою, бо показала б, що не боїться людей.

Важливим показником ситуації є те, що зараз в Києві об'єкти продаються та роздаються значно дешевше, ніж би вони могли продаватися за умови повної легітимності влади. Кілька оборудок колишнього мера Києва Леоніда Черновецького було переглянуто. І немає гарантії, що нинішні оборудки не будуть переглянуті наступною владою. Увесь цей ризик закладається в ціну об'єктів. У результаті, за таких умов складніше кликати інвесторів, бо вони розуміють, що у них можуть виникнути проблеми в майбутньому. Бо коли вони вже приходять, то люблять залишатись не на рік-два.

Сейчас вы читаете новость «Опозиція ще не вміє доторкнутися до потрібних струн суспільства». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть