Ексклюзивы
понедельник, 24 октября 2011 13:05
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Слово Януковича нічого не вартує

Янукович посварився з Євросоюзом. В Україні та й за її межами лементують та ремствують, ніби стався неанонсований кінець світу.

Насправді ж нічого надзвичайного не відбувається. Навпаки — несподіванкою стала б відсутність проблем між Януковичем і демократичним світом.

Лише наївні могли очікувати від нього справжнього зближення з Євросоюзом, реальної євроінтеграції України. Не красти з бюджету і не брати хабарі, дотримуватися законів, не ув'язнювати політичних опонентів, поважати права співгромадян, не придушувати свободу преси, проводити чесні вибори — ось що означало б це для нинішніх можновладців на чолі з Януковичем. Воістину, справжню катастрофу. Тож нинішній їхній конфлікт з Європою цілком природний і очікуваний.

Багатьох шокує порушення Януковичем обіцянок щодо звільнення Тимошенко, які він ніби дав у вересні представникам ЄС. Також не дивина. Янукович так само не виконав жодних обіцянок, даних виборцям під час минулих президентських виборів і після них. Відвідуючи на початку свого президентства Берлін, Париж і Брюссель, він клявся в намірах розбудовувати демократичну Україну, а будує щось подібне до Білорусі. Зрозуміло, його слово нічого не вартує.

Нібито дивним є привід сварки Януковича з ЄС. Так сильно побити горщики й поставити під очевидний ризик підписання Угоди про асоціацію — і лише заради ув'язнення Тимошенко. Яка насправді загрози його режиму вже не становить і навряд чи становитиме у майбутньому. Але і цьому є логічне пояснення — з інтелектуальними ресурсами в нинішньої влади величезні проблеми. Простіше кажучи, дуже не вистачає розуму.

Тепер Янукович роздає інтерв'ю, в яких зухвало відповідає Європі. Проте це не Євросоюз, а він потрапив у велику халепу. І жодних підстав хоробритися у провідника донецьких немає.

Янукович уже небажаний гість у столицях цивілізованих держав. Подальше погіршення відносин з ЄС і посилення авторитаризму може обернутися неприємними санкціями на кшталт тих, якими вже насолоджується Лукашенко.

Не стане манною небесною розворот до проросійського Митного союзу. Загальновідомо, що бути з Росією неможливо - можна лише під нею, саме це й передбачають механізми контрольованого Кремлем утворення. Отримавши дешевий газ чи інші преференції на коротку перспективу, Янукович з товаришами ризикують втратити згодом набагато більше.

До того ж, відхід навіть від нинішньої показної євроінтеграції означатиме для Януковича ще більшу непопулярність у країні. За останнім опитуванням центру Разумкова, 52% українців виступають за вступ до Євросоюзу. Особливо цього прагне молодь — 63%.

Це найважливіше. Бо насамперед суспільство, а не тиск Євросоюзу чи "добрий цар" мають забезпечити Україні європейське майбутнє. Рано чи пізно проєвропейські настрої людей призведуть до дій. Тож нинішні апокаліптичні настрої, спричинені конфліктом Януковича з ЄС, виглядають дещо перебільшеними.

Сейчас вы читаете новость «Слово Януковича нічого не вартує». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

11

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть