понеділок, 24 жовтня 2011 13:05
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Слово Януковича нічого не вартує

Янукович посварився з Євросоюзом. В Україні та й за її межами лементують та ремствують, ніби стався неанонсований кінець світу.

Насправді ж нічого надзвичайного не відбувається. Навпаки — несподіванкою стала б відсутність проблем між Януковичем і демократичним світом.

Лише наївні могли очікувати від нього справжнього зближення з Євросоюзом, реальної євроінтеграції України. Не красти з бюджету і не брати хабарі, дотримуватися законів, не ув'язнювати політичних опонентів, поважати права співгромадян, не придушувати свободу преси, проводити чесні вибори — ось що означало б це для нинішніх можновладців на чолі з Януковичем. Воістину, справжню катастрофу. Тож нинішній їхній конфлікт з Європою цілком природний і очікуваний.

Багатьох шокує порушення Януковичем обіцянок щодо звільнення Тимошенко, які він ніби дав у вересні представникам ЄС. Також не дивина. Янукович так само не виконав жодних обіцянок, даних виборцям під час минулих президентських виборів і після них. Відвідуючи на початку свого президентства Берлін, Париж і Брюссель, він клявся в намірах розбудовувати демократичну Україну, а будує щось подібне до Білорусі. Зрозуміло, його слово нічого не вартує.

Нібито дивним є привід сварки Януковича з ЄС. Так сильно побити горщики й поставити під очевидний ризик підписання Угоди про асоціацію — і лише заради ув'язнення Тимошенко. Яка насправді загрози його режиму вже не становить і навряд чи становитиме у майбутньому. Але і цьому є логічне пояснення — з інтелектуальними ресурсами в нинішньої влади величезні проблеми. Простіше кажучи, дуже не вистачає розуму.

Тепер Янукович роздає інтерв'ю, в яких зухвало відповідає Європі. Проте це не Євросоюз, а він потрапив у велику халепу. І жодних підстав хоробритися у провідника донецьких немає.

Янукович уже небажаний гість у столицях цивілізованих держав. Подальше погіршення відносин з ЄС і посилення авторитаризму може обернутися неприємними санкціями на кшталт тих, якими вже насолоджується Лукашенко.

Не стане манною небесною розворот до проросійського Митного союзу. Загальновідомо, що бути з Росією неможливо - можна лише під нею, саме це й передбачають механізми контрольованого Кремлем утворення. Отримавши дешевий газ чи інші преференції на коротку перспективу, Янукович з товаришами ризикують втратити згодом набагато більше.

До того ж, відхід навіть від нинішньої показної євроінтеграції означатиме для Януковича ще більшу непопулярність у країні. За останнім опитуванням центру Разумкова, 52% українців виступають за вступ до Євросоюзу. Особливо цього прагне молодь — 63%.

Це найважливіше. Бо насамперед суспільство, а не тиск Євросоюзу чи "добрий цар" мають забезпечити Україні європейське майбутнє. Рано чи пізно проєвропейські настрої людей призведуть до дій. Тож нинішні апокаліптичні настрої, спричинені конфліктом Януковича з ЄС, виглядають дещо перебільшеними.

Зараз ви читаєте новину «Слово Януковича нічого не вартує». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути