Ексклюзивы
воскресенье, 16 октября 2011 12:45
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Янукович щиро заздрить Лукашенкові: він би з радістю встановив диктатуру

Іще 16 білорусам заборонили в'їзд до країн Євросоюзу. Новобранцями чорного списку стали переважно судді й прокурори, задіяні у переслідуванні білоруських опозиціонерів.

Загалом під санкціями ЄС уже понад 200 осіб на чолі з президентом Олександром Лукашенком.

Доки Європа карає активістів лукашенківського режиму, Україна розсипається до нього компліментами.

"Завдяки вашому уряду і президенту за такого особливого натиску змогли утриматися, щоб люди мирно жили і були впевнені у завтрашньому дні", - розхвалив днями в одному з інтерв'ю посол України Віктор Тихонов брутальні придушення мирних антилукашенківських протестів.

Заразом пройшовся по Україні.

"Демонстрації, пікети - це у нас уже норма. Я уявляю, якби у вас тут щодня влаштовували погроми, на центральній площі ламали будівлі, приміщення підпалювали. Думаю, народу це навряд чи сподобалося б".

Критика з боку посла держави, яку він представляє, - явище для дипломатичної практики досить незвичне. Особливо, коли людина дофантазовує при цьому щось про погроми та підпали.

Не менше дивує інше. Україна за крок від підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом. У ній вона планує підтвердити свою відданість європейським цінностям: дотриманню фундаментальних прав людини, верховенству права, демократії. І водночас Україні подобається, як топчуться по всьому цьому в Білорусі.

Роздвоєння особистості? Аж ніяк. Принаймні, в цьому випадку з психікою в української "еліти" все гаразд.

Можна не сумніватися, що Янукович щиро заздрить Лукашенкові й охоче встановив би таку ж диктатуру в Україні. Тож висловлена послом Тихоновим симпатія до білоруського режиму цілком природна і є правдивим виявом позиції всієї української верхівки.

І навпаки - європейські цінності для цих людей безмежно чужі. Євроінтеграція у їхньому розумінні та виконанні - це лише словесні декларації й заяви, підписання з ЄС різних угод.

Разом із тим Янукович із товаришами аж ніяк не хочуть таких відносин із Євросоюзом, які має Лукашенко. Видимість наближення до ЄС набагато зручніша, принаймні ніхто не заборонятиме їздити до Європи й не арештовуватиме численні рахунки в європейських банках. А це для "еліти" найголовніше.

Сейчас вы читаете новость «Янукович щиро заздрить Лукашенкові: він би з радістю встановив диктатуру». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

13

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть