Ексклюзивы
четверг, 29 марта 2012 16:04
Юрій Луканов
Юрій Луканов
Юрій Луканов

На Банковій глав церков поставили у принизливу ситуацію

Історію зі зривом візиту офіційної делегації Всеукраїнської ради церков до Брюсселя ЗМІ подали у вигляді переважно новин, але не осмислили належним чином. Тим часом, вона з особливою яскравістю демонструє, що наше суспільство все більше перетворюється на феодальне.

Віктор Янукович дуже зворушливо вибачався за те, що нібито мимохіть зірвав поїздку делегації ВРЦ до Брюсселя. "Я прочитав у пресі, що був задум зірвати поїздку представників нашого духовенства у Брюссель. Хто такі коварні плани виношує, я не знаю. Ми давно планували, щоб ця зустріч відбулася. Мабуть, це співпало так. Якби була необхідність перенести нашу зустріч на пізніше, я переніс би", - сказав президент.

Цим словам навіть хотілося повірити. Але факти свідчать про дещо інше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УПЦ КП та УАПЦ провалили третю за 10 років спробу об'єднання

Треба нагадати, що поїздка була аж ніяк не екскурсійна з метою випити знаменитого бельгійського пива. Організовував це німецький Фонд Конрада Аденауера. Планувалися зустрічі на найвищому рівні. Зокрема, з Президентом ЄС Германом ван Ромпеєм, єврокомісаром з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефаном Фюле, Високим представником ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон, віце-президентом Європарламенту Яцеком Протасевичем, Президентом Європейської народної партії Вілфредом Мартенсом та депутатами Європарламенту.

Так ось, коли президент каже, що "ми таку зустріч планували давно", то виникає запитання: кого він має на увазі під словом "ми"? Якщо це адміністрація президента, то, певне, цю тривалу підготовку вона тримала в глибокому секреті від тих, кого мали запросити. Ось візит церковних ієрархів до ЄС справді давно готувався – приблизно чотири місяці. А запрошення з адміністрації президента прийшли до запрошуваних, як грім серед ясного неба – за два дні до відльоту в Брюссель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Митрополита Володимира може змінити Агафангел

Речник Української православної церкви архієпископ Євстратій Зоря на запитання, чи пробували інформувати тих, хто запрошував, що вони мають летіти до Європи, відповів ствердно. Тим не менше, ніхто й не думав скасовувати запрошення.

Правила гарної поведінки передбачають, що коли ти комусь призначаєш зустріч, то її треба узгодити з тим, кому ти її призначаєш. Поцікавитися, чи вільний він у цей час. І лише після того призначати час побачення. Нічого подібного зроблено не було. Це чергове свідчення того, що нинішня влада ставиться до громадян як до своїх холопів. Викликає на килим як своїх підлеглих. І це тим більш виразно помітно, що в цій ситуації запрошували не просто рядових громадян, а вершників солідних релігійних організацій, які мають значний вплив у суспільстві.

Дізнавшись про запланований відліт до столиці ЄС, чиновники з адміністрації, які організовували зустріч, мали б поінформувати патрона про такий прикрий збіг обставин. Але ніхто не наважився. Це теж демонструє, що в головній канцелярії держави панують стосунки, коли президентові не можна заперечити або передати інформацію, котра йому може не сподобатися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В українському православ'ї триває зміна поколінь

Але найприкріше те, в яку ситуацію були поставлені керівники церков. Згідно із соціологічними опитуванням, церква чи не єдина інституція, яка користується довірою громадян. Набагато більшою довірою, ніж президент і взагалі вся влада. І ось солідні шановані люди постають перед вибором: летіти в Брюссель на зустрічі, які давно планувалися, чи іти на Банкову, куди їх запросили, не питаючи їхньої згоди.

За логікою вони б мали відповісти, мовляв, шановний президент, у нас саме на цей час заплановано зустрічі з не менш шановними людьми, тому ми ніяк не можемо на 21 квітня. Ми дуже охоче з вами зустрінемося, але в інший зручний для вас і нас час. Однак вони вирішили скасувати візит. А глава Української греко-католицької церкви Блаженнійший Святослав Шевчук, перебуваючи в Римі, мусив здати квитки до Брюсселя і терміново купувати квитки до Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УПЦ КП підтримає національну революцію в Україні

Думаю, що вони так повелися не тому, що не мають власної гідності. Просто вони дуже добре знають повадки нинішньої владної команди. Ця команда може і образитися і почати капостити через своє вражене самолюбство. А європейські політики що? Ну вони в черговий раз знизають плечима, але робити якусь шкоду не стануть. Либонь, тому і змушені були погодитися на цей принизливі відвідини Банкової, де їм глава держави розповів про літаки і дороги, а також змалював як очолювана ним країна, виявляється, рухається до Європи. Мабуть, після кожної подібної події нас там чекають все більш і більше охоче.

Керівник представництва Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланге, який організовував візит, сказав, що у нього самого і в його високих співрозмовників у ЄС склалося враження, що поїздку до Брюсселя було зірвано свідомо. І це не виглядає чимось неймовірним, адже вся поведінка нинішньої влади свідчать про те, що вона на Європу з її цінностями чхати хотіла.

Сейчас вы читаете новость «На Банковій глав церков поставили у принизливу ситуацію». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

22

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть