пʼятниця, 13 січня 2012 00:30

Митрополита Володимира може змінити Агафангел

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Дмитро Степовик: ”Кирило діятиме щодо українських єпископів методом батога і пряника”
Дмитро Степовик: ”Кирило діятиме щодо українських єпископів методом батога і пряника”

26 січня має відбутися чергове засідання Священного синоду Української православної церкви Московського патріархату. За чутками, через немічність предстоятеля УПЦ 76-річного Володимира Сабодана можуть призначити виконувача обов'язків митрополита.

— В УПЦ відбувається розшарування, що межує з розколом, — говорить професор Київської духовної академії УПЦ Київського патріархату Дмитро Степовик, 72 роки. — На рівні єпископату утворилися три угруповання. Одне виступає за надання УПЦ повної незалежності від Московського та інших патріархатів. Друга група — за збереження самостійності в управлінні, яку 1992-го патріарх Олексій ІІ дав тодішньому предстоятелю Київської митрополії Філаретові. Третє угруповання хоче повного підпорядкування Російській православній церкві.

Останню групу очолює одеський митрополит 73-річний Агафангел Саввін. Кандидатуру цього лютого ненависника всього українського просуває московський патріарх Кирило. Бо сподівається, що під керівництвом Агафангела самостійність Київського патріархату буде знищена. Тому шанси Агафангела високі.

Хто, крім Агафангела, може стати виконувачем обов'язків предстоятеля?

— Донецький митрополит Іларіон. Він займає таку ж позицію, як і Агафангел. Мають  таку змогу кілька архієпископів, які зараз опікуються хворим митрополитом Володимиром. Це насамперед архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко, ректор київських академії та семінарії Антоній Паканич, намісник монастиря Києво-Печерської лаври Павло Лебідь. Ці ієрархи ще молодого, за церковними мірками, віку. Найстаршому, Павлові, торік виповнилося 50. Симпатії Володимира Сабодана на їхньому боці. Можуть випливти кандидатури з Черкаського чи Полтавського округів. Боротьба буде запекла.

Призначеного виконувача обов'язків можуть обрати на синоді митрополитом?

— Синод — це своєрідне політбюро, на ньому главу церкви не обирають. Він може тільки прийняти відставку Володимира за станом здоров'я. Щоби обрати митрополита, треба у піврічний термін скликати помісний собор за участі керівників монастирів, навчальних закладів, делегатів від священників, представників мирян. А там події можуть розгортатися непередбачувано. Володимира ж обрали митрополитом з порушенням статуту Української православної церкви, адже на той час Сабодан був громадянином Росії. Агафангел — росіянин за походженням, його обрання теж порушує статут, бо мав би бути українцем від народження.

У якому статусі буде митрополит Володимир, якщо подасть у відставку?

— У православ'ї є таке поняття "піти на спокій". Тобто фактично стати пенсіонером. Сан митрополита збереже, але не буде главою церкви.

Що станеться з УПЦ, якщо митрополитом оберуть Агафангела?

— Відцентрові тенденції у низових структурах церкви та мирян посиляться. Значна частина священиків і вірян хочуть більшої незалежності від Москви. У багатьох храмах УПЦ дедалі більше проповідей виголошують українською, лише на сході та півдні тримаються російської. Агафангел — чоловік похилого віку, тому може бути проміжною постаттю перед епохою радикальнішої українізації церкви. Але Москва тягтиме ковдру на свій бік. Патріарх Кирило діятиме щодо українських єпископів методом батога і пряника. Комусь дадуть "мерседеса", когось залякуватимуть анафемою. Посилиться пропаганда проти православних Київського патріархату. Але все це призведе тільки до зворотного результату.

Зараз ви читаєте новину «Митрополита Володимира може змінити Агафангел». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути