Ексклюзивы
пятница, 01 апреля 2011 18:37

За "махінації" у сфері держзакупівль відсторонено від роботи Олександра Сухомлина

За "махінації" у сфері держзакупівль відсторонено від роботи Олександра Сухомлина

Уряд відсторонив від виконання обов'язків заступника міністра економіки Олександра Сухомлина за ухвалення неправомірного рішення у сфері державних закупівель.

За відсутності першого віце-прем'єр-міністра - міністра економічного розвитку і торгівлі Андрія Клюєва чиновник погодив Міністерству оборони закупівлю харчування для військовослужбовців на другий квартал в одного учасника без проведення конкурсу. Уряд скасував це рішення і доручив Міністерству оборони організувати закупівлю у сумі на 621 мільйон гривень на конкурсних умовах.

" Із законодавством треба дружити", - коментує урядове рішення Анатолій Лопата, колишній начальник Генштабу Збройних сил України, генерал-полковник.

"Якщо державну закупівлю харчування для військовослужбовців хотіли провести без проведення тендера лише в одного учасника торгів, то це явне зловживання і, можливо, корупційні дії.
Але є й інша, кричуща проблема: відповідне відомство не провело вчасно тендер з життєвоважливого питання. Як уявити людину, котра мала забезпечити процедуру закупівлі і не зробила цього, а солдати залишилися без продовольства? Треба поставити її у відповідність до займаної посади".

Вартість добового харчування солдата становить 32,6 грн. Міністерство оборони планувало закупити продовольство з розрахунку 42 грн. на особу. Чи адекватна вартість харчування ринковим цінам на харчі та пальне? Чи варто її піднімати, скажімо, до 60 грн?

- Норми харчування українського солдата такі ж самі, які були у радянські часи. Можна сказати, що всі найкращі напрацювання тих часів перенесли в українське військо. Проте важлива не кількість харчів, які можна закупити за 40 чи 60 гривень, а якість цих харчів. Однозначно – людина у війську має отримати необхідні 2800-3000 кілокалорій з м'яса, хліба, круп, овочів і так далі, щоби бути адекватним виконавцем своїх функцій".

Чи варто уряду зараз збільшити вартість солдатського пайка й закласти відповідні суми у бюджет, щоби уникнути в майбтньому можливих зривів із постачання продовольства для армії?

- Цей механізм не вирішить проблему. Грошей можна докинути багато, але де відповідь на питання – на що саме? Треба насамперед чітко визначити, що потрібно солдатові. Адже пайки у війську є різні. Скажімо, солдатський пайок мотострілецької чи танкової частини не може відповідати пайку матроса корабля чи розвідника, не кажучи вже про льотчиків.

Контракти Міноборони з постачальниками харчів закінчилися 31 березня. Якщо не проведено тендер і найближчим часом не вирішиться питання із постачальниками, армія сидітиме без хліба?

- Ні, до цього не дійде. Ситуація не є критичною. Уряд добре знає, що в держрезерві є достатньо борошна, м'яса і консерв. Тому буде чим харчувати Збройні сили до укладення нових контрактів.

Сейчас вы читаете новость «За "махінації" у сфері держзакупівль відсторонено від роботи Олександра Сухомлина». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 79692
Голосование Поддерживаете введение биометрического контроля на границе с РФ?
  • Поддерживаю. Теперь нужно запретить украинцам ездить в Россию
  • Нет, ничего не даст кроме очередей на границе
  • Нужно вводить визовый режим
  • Лучше запретить россиянам въезд в Украину
  • Это ничего не даст. Преступники с РФ все равно будут находить способы попасть в Украину
  • Достаточно полностью прекратить транспортное сообщение с РФ
  • Сомнительное решение. Такой контроль еще больше провоцировать Россию. Возможно обострение на Востоке
Просмотреть