среда, 16 мая 2012 17:40

Поєднання зеленого й червоного - показове для темпераменту українців

 

Людмила Бруєвич, "Сукня", 2010. Папір, офорт, акварель, 117 х 80,5 см

Всеукраїнська трієнале графіки, Київ, Будинок художника, 27 квітня - 13 травня

Людмила БРУЄВИЧ, 45 років, художник-графік

Народилася в Києві. Закінчила Національну академію мистецтв. Із 1994-го є членом Спілки художників. Взяла участь у понад 50 виставках. Її твори є в приватних колекціях в Україні, Росії, США та Європі. Їх мають Катерина Ющенко, Леонід Кравчук, Віктор Янукович. В авторській техніці поєднує офорт, акварель і каліграфію. Використовує обмежену палітру - червоний, зелений, вохру, золото.

Заміжня за інженером Сергієм Бруєвичем. Він допомагає дружині під час роботи над картинами, закуповує матеріали для роботи. Мають 26-річну доньку Катерину. Вона також художник-графік. Живуть у приватному будинку на околиці Києва

Офорт - різновид гравюри на металі. Дошку - металеву пластину покривають кислототривким лаком. На ньому продряпують майбутній малюнок. Пластину поміщають в кислоту, яка витравлює метал у місцях без лаку. На дошку наносять фарбу, яка залишається тільки у протравлених заглибинах. Під час друку під пресом прокатного станка фарба потрапляє на папір

Дошку для "Сукні" робила рік. Ще чотири місяці розфарбовувала. Вона є в трьох екземплярах. В одному офорт нема сенсу робити - дуже складна техніка. Біля 70 літрів азотної кислоти пішло на цю картину. Травимо разом із чоловіком. У захисному одязі, високих гумових рукавицях. Треба намагатися не дихати. В Академії мистецтв є спеціальні скляні шафи із потужними витяжками, де можна травити. Ми ж просто відкриваємо вікна. Якщо тепла погода - робимо це надворі. "Сукню" травили позаминулого літа за спеки плюс 40, тому швидко робота йшла. Висока температура прискорює процес.

У нас, в Москве всегда холодно, зима, противно. А у вас - тепло, лето и коты

Майже 20 років працюю із чотирма кольорами. Відтінок червоного називається краплак, смарагдовий зелений, вохра й золотий. 1993-го спробувала підфарбувати акварелями  гравюру "Квітка кохання". Сподобалося. Почала підбирати кольори. Залишилися тільки ці - решта в офорті не лягають. Не гармоніюють між собою або не витримують обробки. А зелений і червоний - традиційне поєднання для українського живопису. Його Марія Приймаченко часто використовувала. Показове для темпераменту українців - одночасно поєднуються киплячі почуття й природна виваженість.

Ця сукня не має обличчя, висить на манекені. Кожна жінка може приміряти її на себе.

У ній чути жіночі голоси, літають птахи. Ножиці проткнули сердечко - це душевний біль, розбиті мрії. Не обов'язково любовні, просто переживання. Таке життя зараз, що сукні жінки вдягають усе рідше. Зверху зобразила перетікання часів - сутінки, день, ніч, ранок. Поєдную християнські та язичницькі символи. Кожен із них треба окремо сприймати. Всевидяче око - образ Христа. Риба - мовчазна самопожертва. Равлики - нескінченність, спіраль. Поряд із сукнею стоять туфлі. Вони теж грають роль у жіночому щасті. Намалювала їх непропорційно малими. Це - прийом із єгипетських фресок, коли розмір предметів залежить від значимості.

Раніше зір мала пречудовий. Але вже рік як користуюся окулярами і лупою. Називаю свої роботи мікромініатюрами й макромініатюрами. Великі за розміром для цієї техніки картини складають із маленьких фрагментів. Є завбільшки 3 на 4 сантиметри. І безліч тоненьких штрихів у них. Десь рисочку не поставиш - усе, картини не буде.

Так цікаво працювати в цій техніці, що не набридає. Краще в одному напрямку довбати, ніж скрізь потроху. Найважче - придумати твір. Втілювати легше, вже все налагоджено. Роблю картину такою, щоб самій було цікаво її роздивлятися.

Працюю щонайменше 6 годин на добу. Коли в місті жила, малювала до другої чи третьої ночі. Зараз, за містом - встаю із сонцем, о пів на шосту. І не пізніше півночі лягаю. Чоловік закуповує матеріали, шліфує дошки, покриває лаком, готує розчини для травлення.

Мої роботи здаються трохи народними, але гармонійно поєднуються з високотехнологічними приладами й стилем хай-тек. І до холодильника пасують, і до мікрохвильовки. Знайомий має вдома мою картину "Коти". До нього в Київ онука з Москви приїжджає й каже: "У нас, в Москве всегда холодно, зима, противно. А у вас - тепло, лето и коты".

Коштують - від 40 євро за подарункову листівку 22 на 22 сантиметри. Дипломати їх додому везуть часто. Постійно чую, що дорогі. Але скільки має коштувати картина, якщо два роки над нею працюєш?

Сейчас вы читаете новость «Поєднання зеленого й червоного - показове для темпераменту українців». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть