Ексклюзивы
среда, 26 декабря 2012 16:18
Андрій Бондар
Андрій Бондар
Андрій Бондар

Жмеринка — Жмеринка

Був у моєму дитинстві дивний поїзд — Жмеринка — Жмеринка. Сьогодні можна подумати, що радянський режим знущався з людей, створюючи видимість руху. Пасажири просто купували у Жмеринці квитки на цей поїзд, у призначений час заходили в нього, сиділи там, ніби їхали, а за кілька годин виходили — також у Жмеринці. Немовби відбули повноцінний маршрут і в дорозі все змінилося. І Жмеринка вже не та.

Ні, правда полягала в іншому. Цей поїзд насправді виходив зі Жмеринки і, зробивши велике коло залізничними станціями Вінницької, Хмельницької та Житомирської областей, повертався в пункт призначення. Це був формений рух по колу — виснажливий і тривалий. Зі Жмеринки поїзд рушав на Хмельницький і Шепетівку. Потім різко повертав на схід — до Козятина. А звідти спускався до Жмеринки. Другий поїзд робив те саме, тільки навпаки.

Я уявляв собі, як зустрічаються ці два поїзди десь серед глупої ночі в якійсь Понінці, і один машиніст через вікно махає другому й запитує:

В бабусі був садок, ліс, пасовище, корова і парне молоко

— Ти куди?

— Я до Жмеринки! А ти куди?

— І я до Жмеринки!

Вони неодмінно мали усміхатися одне одному, роз'їжджаючись нібито в різні боки. І жарт цей їхній чомусь завжди мав бути, немовби вперше проказаний — завжди дзвінкий та свіжий, як парне молоко.

Десь на цьому порочному колі, між Козятином і Шепетівкою, жила моя бабуся. Малим я уявляв її платформу Рачки, як зазубринку на обручі. У принципі байдуже було, яким чином туди потрапляєш — зі сходу чи з заходу. Головне — потрапити. А в бабусі був садок, ліс, пасовище, корова і парне молоко. Життя ходило тоді цим солодким колом — у передчутті заспаної платформи, теплої перини, в яку можна було сховати своє ранкове тіло, смаженої яєчні зі шкварками і сільських друзів, що досі приходять мені у снах.

А поїзд Жмеринка — Жмеринка тоді невдовзі скасували. Навіть не знаю чому. Хоч іноді мені здається, що він і далі собі їздить тим колом, ніби знущається. Їздить, а його нікому не видно.

Сейчас вы читаете новость «Жмеринка — Жмеринка». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть