Ексклюзивы
четверг, 04 августа 2011 10:32
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Партія регіонів перетворюється на Компартію радянського зразка

Як працівник міськкому партії, бабуся передплачувала газету "Правда", де час від часу публікували групові знімки керівництва країни Рад. Саме ці фотографії я, підліток, якось вирішив розмалювати – знову ж таки, без жодного політичного підтексту: домальовував їм кульковою ручкою роги, рила, бороди та віслюкові вуха. Побачивши це, бабуся спочатку показала дідусеві. Потім вони по-черзі розповіли, на який термін покарання тягне моя підліткова забава, якщо про це дізнаються, де треба, а далі бабуся спалила розмальовану газету в грубці.

Діда з бабою мій вчинок не обурив. Вони просто злякалися, бо знали: за подібні речі в радянській країні справді могли "зшити" кримінальну справу.

Партія регіонів намагається підмінити собою Комуністичну партію радянського зразка. В неї це виходить: лави "регіоналів" поповнюються не через переконання людей у якихось там "регіональних" цінностях та ідеологічних настановах, а через елементарне бажання застрахувати від можливих переслідувань себе, родину, друзів та бізнес. Налякавши українців за рік від свого приходу до влади, Партія регіонів, з іншого боку, відчула – народ заляканий не до кінця. Тому підписаний Віктором Януковичем 28 липня Закон "Про судовий збір", нова редакція якого передбачає, що сплативши мінімальний судовий збір, будь-хто може позиватися до будь-кого на мільйонні суми. І вигравати позов через лояльність судів до правлячої партії – не що інше, як захист президента та вірної йому політичної сили від проявів народного гніву.

Це тільки на перший погляд здається, що новий Закон спрямований у першу чергу проти ЗМІ та окремих журналістів. Насправді ж буде так: якщо громадянин, не причетний до засобів масової інформації, прималює до портрету Азарова чи Табачника ріжки-рильця, то голова уряду та міністр освіти, сплативши без малого 3 тисячі гривень судового збору, зможуть позиватися на громадянина за образу честі та гідності. Те ж саме можливо, якщо хтось із українців усно висловить незадоволення діяльністю, наприклад, заступника мера якогось райцентру. Чиновник як дійний член Партії регіонів – а інших у нас і нема у владі всіх рівнів! – раніше б подумав, судитися чи ні. Адже, коли хочеш стягнути мільйон за моральні збитки, то треба платити мінімум 100 тисяч збору, і гроші пропадуть. Тепер же він піде до суду, в якому головують його однопартійці, накатає заяву, після чого критично налаштованого громадянина елементарно взувають у залі суду. Для того, аби сплатити штраф, людина буде змушена залазити в борги і продавати свою квартиру. Якщо хтось вголос назве мажора мажором, він, мажор, цілком може образитися, взяти довідку в лікаря, близького до ПР, що це зауваження підірвало його здоров'я, і за такою самою схемою відсудить у кривдника свій перший мільйон.

Таким чином, Закон "Про судовий збір" реально повертає країну в часи, коли легко дістати тюремний строк за розказаний політичний анекдот чи за розмальовану дитиною фотку в газеті. Отже, Партія регіонів затикає нам із вами роти дуже ефективним способом: погрожуючи, як то кажуть, вдарити гривнею по надто довгих язиках. І коли ми говоримо про загрозу свободі слова, помилкою буде обмежувати існування цієї свободи лише рамками засобів масової інформації. Свобода висловлення власної думки – поняття дуже широке. Тому Партія регіонів у боротьбі за необмежену владу наступає не лише на пресу.

Проте "регіонали" справді забули: часи, коли за розмальований портрет Януковича можна так просто тягти людину до суду, минули безповоротно. Дайте людям нормально жити і вони без всякої боязні бути притягнутими до суду перестануть критикувати владу та окремих її представників.

Сейчас вы читаете новость «Партія регіонів перетворюється на Компартію радянського зразка». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть