четвер, 28 липня 2011 16:01

Янукович дозволив мільйонні позови проти ЗМІ

Янукович дозволив мільйонні позови проти ЗМІ

Президент Віктор Янукович підписав закон "Про судовий збір", який може вдарити по ЗМІ.

Про це сказано у повідомленні Інституту медіа права.

Законом, зокрема скасовано норму законодавства, яку було впроваджено після парламентських слухань щодо стану свободи слова 2003 року.

Тоді змінами до декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" було встановлено пропорційний до ціни позову розмір мита за позовами про відшкодування моральної шкоди, а саме 10% до найбільших позовів.

Така система забезпечувала сплату позивачем мита в розмірі 100 тис. грн при поданні позову проти журналіста чи ЗМІ з вимогою відшкодувати мільйон гривень.

"Такі зміни зупинили хвилю позовів про відшкодування моральної шкоди, які часто призводили до закриття газет та інших ЗМІ", - зазначається у повідомлені.

Ухвалений Закон "Про судовий збір" встановлює, що для позовів про відшкодування моральної шкоди розмір збору становить 1% ціни позову, але не менше 0,2 розміру мінімальної заробітної плати та не більше 3 розмірів мінімальної заробітної плати.

Це означає, що сплативши у листопаді 2011 році 2955 грн. збору особа може висувати мільйонні позови проти ЗМІ та журналістів, що опублікували незручну для позивача статтю.

Зараз ви читаєте новину «Янукович дозволив мільйонні позови проти ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути