Ексклюзивы
воскресенье, 21 апреля 2013 10:54
Андрій Кокотюха
Андрій Кокотюха
Письменник, журналіст

Десятка реальних та щирих фанатів Віктора Януковича

Як би мені не хотілося вірити, що діючий президент України Віктор Янукович не має серед відомих українських громадян реальної підтримки, стан справ показує: це не так. Навіть такий, як Віктор Федорович, заслуговує на коло людей, котрі сприймають його серйозно, щиро поважають. Вони погоджуються з його словами й діями не з потреб чистого кон'юнктурного лизоблюдства, а через віру, що Янукович має якісь погляди, близькі їм.

Готовий скласти перелік відомих громадян України, котрі вважають Віктора Федоровича не просто своїм персональним лідером, а й лідером нашої з вами країни. Причому не всі вони народилися в місті Єнакієвому та загалом у Донецькій області. Не знаю, наскільки думки вказаних нижче публічних осіб важливі та авторитетні для більшості українців. Проте не згадати щирих прихильників Януковича сьогодні було б помилкою – адже цього вимагає об'єктивність.

Отже, якби сьогодні формувалася офіційна група підтримки Віктора Януковича, мета якої – підвести під його діяльність хоч якусь ідеологічну базу, її б очолила Ганна Герман. Ще вісім років тому вона написала про свого кумира книжку, один із варіантів назви якої – "Залізний господар". Працюючи прес-секретарем Януковича в часи президентських виборів 2004-го, Герман так прониклася своїм шефом, що не просто написала оду в прозі, а й видала її власним коштом. Сьогодні Ганна Герман – часом офіційний, але здебільшого – неофіційний речник Януковича, якого називає справедливим та милосердним.

Далі ризикнув би назвати Дмитра Табачника, діючого міністра освіти на науки України. Хоча, не перший погляд, цей чиновник у підтримці всього, чим займається Віктор Федорович, мало чим відрізняється від інших держслужбовців – "регіоналів", про особливе ставлення до Януковича красномовно свідчать не слова Табачника, а його вчинки. Так, минулого року Дмитро Володимирович був єдиним, хто вклонився Віктору Федоровичу нижче пояса під час однієї з офіційних церемоній. Уклінне вітання у феодальні та монархічні часи було досить красномовним, і, як бачимо, залишилося таким.

Письменник Олесь Бузина й журналісти В`ячеслав Піховшек та Олександр Чаленко теж не відстають. Зокрема, під час скандального ефіру програми "Шустер live", де відбувся черговий бенефіс Олега Ляшка, з вуст Бузини прозвучали фрази, на які майже ніхто не звернув уваги. Але їх варто процитувати: "Ви що завгодно можете говорити про Януковича. Але він є справді лідером! Він несе відповідальність за цю країну! Янукович два рази сидів! І Ленін сидів, і Сталін сидів!" Отже, крім того, що для Бузини він – лідер, так іще й визначений у чітко окреслених координатах: не Авраам Лінкольн, наприклад, Уінстон Черчілль або хоча б Кастро й Че Гевара, а творець "червоного терору" Ленін та, винуватий у знищенні мільйонів співвітчизників, Сталін.

Натомість В`ячеслав Піховшек не втомлюється повторяти про свою всебічну підтримку політики Януковича, хоча й жодного разу ще не пояснив, у чому ця політика полягає.

Вторить більш досвідченому колезі, щоправда, на значно нижчому професійному й просто аналітичному рівні, Олександр Чаленко, якого, подібно до Бузини, в Україні давно охрестили "русофілом".

Далі варто назвати Таісію Повалій, відому як Золотий голос України. Справа не в тому, що вона свого часу "співала" за Януковича на виборах. А потім, у часи, коли її концертна активність знизилася нібито через це, Віктор Федорович особисто її захистив та прихистив. Подібне пережили інші артисти. Згадуються Наталя Могилевська та Кузьма Скрябін. Проте ніхто з них не виступав делегатом на з`їзді Партії регіонів минулого року. Більше того: Повалій не просто присвятила свій виступ подякам персонально Януковичу. Виступаючи, співачка просто біля трибуни виконала кніксен – поклон із присіданням, або просто згинанням ніг у колінах. Цей жест означає те ж саме, що поясний поклін Табачника. Кніксен у європейській культурі жінки виконували лише перед королями та членами родин августійших осіб.

Її колега, співак Віктор Павлік, хоч і не кланяється Януковичу, але підтримує його в інший спосіб. Зокрема, артист щиро святкував перемогу Віктора Федоровича в 2010 році просто в виборчому штабі, заспівав із цього приводу пісню Юрія Антонова "Мечта сбывается" і нагадав – він досі не Народний артист України.

Завершить змістовний перелік щирих шанувальників Віктора Федоровича трійця з власне літературного цеху. Поет і громадський діяч Іван Драч на сьогодні є чи не єдиним, хто удостоївся честі ознайомитися з віршами Януковича, написаними тим замолоду.  Як член гуманітарної ради при Президенті, Драч не раз у прямому ефірі під час засідань називав Віктора Федоровича не інакше, як "дорогий наш". У цьому його підтримує Дмитро Стус, котрий навіть свого часу пішов далі й заступився за Януковича у відкритому листі до європейських політиків. У ньому назвав заклики до українського президента одуматися й наближатися до утвердження європейських цінностей "тиском"

А замикає цей імпровізований список такий собі Володимир Чередниченко – особа не публічна, проте широко відома як творець "януковичеани": серії книг про Віктора Януковича, у яких той постає дворянином, інтелектуалом вищої проби та інтелігентом, котрий цитує Конфуція.

Чи здатна ця команда об`єднатися довкола Януковича в єдине своєрідне міністерство пропаганди, котре цілком може бути створене – поки що невідомо. Тож залишається перефразувати відоме прислів`я: скажи, кого ти хвалиш, і я скажу, хто ти.

Сейчас вы читаете новость «Десятка реальних та щирих фанатів Віктора Януковича». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

82

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть