неділя, 15 грудня 2019 21:10

Кредити не подешевшають: економіст пояснив, чому облікова ставка не працює

Кредити не подешевшають: економіст пояснив, чому облікова ставка не працює
Населення бере виключно споживчі кредити. Іпотека не вигідна. Фото: Depositphotos

Облікова ставка - це відсоток, під який Нацбанк кредитує банки, якщо тим не вистачає коштів проплатити рахунки. Вона дозволяє фінустановам не розвалитися, а працювати стабільно, розповів Gazeta.ua економіст Олександр Охріменко.

"Від рівня облікової ставки залежить вартість кредитів, які банки дають бізнесу та населенню. Вони дешевшають, коли ставка знижується. Дорожчають, коли ставка зростає. Водночас щомісяця в макроекономічному огляді Нацбанк пише, що кредитування юридичних осіб не працює. Загальна сума кредитів постійно зменшується. Процес списання проблемних відбувається повільно", - пояснює Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки грошей виділили на дешеві кредити для бізнесу

Додає, що населення бере виключно споживчі кредити — під 32% річних. Іпотечні не вигідні. Банки пропонують умови, які виконати не реально.

"Якщо кредити подешевшають на 1%, то сенсу у цьому не буде. Насправді сьогодні небезпечно давати кредити. Через високі відсотки позичальники можуть не розрахуватися з боргами. Крім того, ставки за депозитами падають і будуть падати. Банкам ці гроші потрібні на кредити. А зараз їх видають мало. Щоб облікова ставка запрацювала, спочатку необхідно запустити реальне кредитування", - пояснює економіст.

З 13 грудня Нацбанк знизив облікову ставку з 15,5% до 13,5%. Це пов'язано з меншими темпами зростання цін. Так, у річному вимірі інфляція з 6,5% у жовтні сповільнилася до 5,1% у листопаді. У місячному вимірі ціни зросли лише на 0,1% . Цьому сприяло зміцнення курсу національної валюти, нижчі ціни на енергоресурси, розширення пропозиції окремих продуктів харчування.

Зараз ви читаєте новину «Кредити не подешевшають: економіст пояснив, чому облікова ставка не працює». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути