пʼятниця, 27 вересня 2019 06:10

"Робота міністерства паралізована"

"Дії нового керівництва Міністерства охорони здоров'я ставлять під загрозу продовження медичної реформи. Тиск на керівництво директоратів — приклад політичних репресій. Щоб вам запропонували звільнитися "по-хорошому", достатньо мати власну думку, захищати закон і зміни, — йдеться у відкритому листі працівників МОЗ до прем'єр-міністра Олексія Гончарука. Його оприлюднили 24 вересня. — Нам прямо кажуть, що тепер треба працювати "по понятіям". Робота міністерства паралізована три з половиною тижні".

23 вересня заступник міністра охорони здоров'я Михайло Загрійчук запропонував написати заяву на звільнення голові директорату медичних послуг Оксані Сухоруковій. Вона відмовилася.

— Маємо розбіжності в поглядах, — каже Загрійчук на нараді з директоратами відомства. На засідання прийшли майже 50 працівників. Запис розмови оприлюднила "Українська правда". —

Я б хотів, щоб особа на цій посаді повністю відповідала моєму баченню. Я запропонував Оксані Сухоруковій піти. Вона відмовилася. Має право. Сказала, з нею підуть люди. Але ми просимо всіх залишитися.

— Керівництво міністерства прагне призначати й звільняти глав департаментів охорони здоров'я при облдержадміністраціях, — говорить Оксана Сухорукова, 44 роки. Це суперечить закону й реформі децентралізації.

Працівників у МОЗ набирали через конкурси згідно з реформою держслужби від 2015 року. Міністерство оновилося на 60%.

— Жодну чесну та компетентну людину не мають звільнити без належних підстав, — каже прем'єр-міністр 35-річний Олексій Гончарук. — Після повернення з відрядження керівник міністерства Зоряна Скалецька знайде вирішення проблеми.

— Бачимо протистояння між новою державною службою і старою фармацевтичною мафією, — вважає Євген Дикий, 46 років. У 2016–2018-х виконував обов'язки директора науково-дослідного протичумного інституту МОЗ. — Можуть відновити непрозорі закупівлі ліків.

Запобіжник від згортання медичної реформи — громадськість. У нас потужні організації пацієнтів. Якщо виступлять єдиним фронтом на захист реформаторів, влада може змінити керівництво міністерства.

Зеленський підписав закон №1066 (спрощує працевлаштування та звільнення чиновників. — ГПУ). Нова влада вбиває реформу держслужби. Раніше було чітке розділення: міністри й заступники — політичні фігури. А держслужбовців призначали за конкурсом. Вони аполітичні професіонали, зберігають посади після зміни влади. Тепер будь-якого чиновника можна звільнити, якщо його позиція відрізняється від думки міністра. Незалежно від того, чи якісно він виконує обов'язки.

— Міністерство охорони здоров'я — приклад вдалої реформи апарату. Уляні Супрун вдалося сформувати професійну команду на конкурсних засадах, — говорить 55-річний Сергій Сорока, експерт групи "Реформа публічної адміністрації". — Останні події в МОЗ програшні для нової голови відомства. Вона має лише два варіанти: звільнити свого заступника, який заварив цю кашу, або всю команду міністерства. Останнє призведе до збоїв і паралічу його роботи.

На держслужбу братимуть контрактників

– Починаємо процес повного перезавантаження влади, – каже прем'єр-міністр Олексій Гончарук, 35 років, на прес-конференції 25 вересня. Оголошує про звільнення низки чиновників. Зокрема, керівників Державної архітектурно-будівельної інспекції, Держслужби геології та надр, Держагентства резерву, Укртрансбезпеки. Це зробили завдяки спрощенню процедури, згідно закону №1066, наголошує. Нових голів цих відомств наберуть за конкурсом, додає.

Закон також вводить контрактну держслужбу.

– Контракт – це тільки один з інструментів, застосовуватимемо для окремих державних службовців, – додає Гончарук.

– Закон встановлює квоту у 7 відсотків для контрактників загальної кількості працівників державного органу, – говорить Сергій Сорока, 55 років. – Мова йде про можливість створювати тимчасові проектні групи.

Так держслужба буде гнучкіша.

Зараз ви читаєте новину «"Робота міністерства паралізована"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути