Ексклюзиви
вівторок, 15 лютого 2011 01:15

Урожай зернових може сягнути 47 мільйонів тонн

Уряд оголосив про збільшення квот на експорт зерна в лютому — до 6,9 млн т. За кордон додатково вивезуть 1 млн т пшениці й 1,7 млн т кукурудзи. Чиновники пояснюють це сприятливою ситуацією на світових ринках.

— У ринкових умовах квотування — непопулярний захід. Але тільки це береже внутрішній ринок і свого споживача, забезпечує достаток найважливіших продуктів для населення, — зазначає експерт з аграрних питань Віктор Пабат, 65 років. — Квоти мали можливість отримати всі товаровиробники. Постраждали перекупники.

Торік квотування зерна вже спрацювало на користь українців. Людей забезпечили хлібом і стримали зростання його вартості. Бо зернотрейдери керуються не інтересами народу. Їм головне — дешевше купити зерно у виробників і дорожче продати його за кордон. Безконтрольний експорт зерна міг привести до його дефіциту на внутрішньому ринку і подорожчання борошна та хліба.

Теперішнє збільшення квот — це правильний захід. Запасів зерна в державі достатньо до нового врожаю. Озимина в гарному стані. Якщо в кожній області проведуть всі необхідні агрокультурні заходи в посівний період, то держава почуватиметься у продовольчій безпеці. За попередніми прогнозами, урожай зернових може скласти 44–47 мільйонів тонн.

Зараз ви читаєте новину «Урожай зернових може сягнути 47 мільйонів тонн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути