Ексклюзиви
понеділок, 31 січня 2011 14:14

Яценюк пропонує українофобів садити за грати

Яценюк пропонує українофобів садити за грати

Лідер політичної партії "Фронт змін" Арсеній Яценюк вимагає запровадити кримінальну відповідальність за наругу над державною мовою та мовами національних меншин України.

Як повідомили у прес-службі партії, відповідний проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України Яценюк вніс у парламент 28 січня.Політик підкреслив, що на сьогодні в Україні не передбачено відповідальність за знущання, насміх, глум чи зневагу до державної мови та мов національних меншин України. Тобто наруга над мовою в нашій державі є безкарною.

"Водночас наявні непоодинокі публічні прояви зневаги до державної мови. Яскравим прикладом став інцидент із інспектором Одеського міськуправління ДАІ, який не тільки відмовився спілкуватися з водієм українською мовою, а й назвав її "телячою", - зазначив лідер "Фронту змін".

У пояснювальній записці до законопроекту підкреслюється, що такі дії працівника органів внутрішніх справ України є не чим іншим, як вираженням зневаги до національно-культурного розвитку українців, суспільної цінності української мови та вказує на наявність у країні проявів приниження державної мови.

Для виховання у громадян, незалежно від їхньої національної належності, розуміння соціального призначення української мови як державної та поваги до мов національних меншин, законопроектом передбачається запровадити кримінальну відповідальність за публічну наругу над державною мовою України (штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт до 6 місяців або позбавлення волі на строк до 3 років).

Крім того, за публічну наругу над мовами національних меншин України пропонується штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт до 6 місяців або позбавлення волі на строк до 2 років.

Також законопроектом встановлюється, що досудове слідство у справах про вищезазначені злочини провадиться слідчими прокуратури.

Нагадаємо, раніше інспектор Одеського міськДАІ Швець при виконанні своїх службових обов'язків відмовився спілкуватися державною мовою з водієм приватного автомобіля, заявивши: "Не розумію тєлячої мови".

Зараз ви читаєте новину «Яценюк пропонує українофобів садити за грати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

32

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути