Ексклюзиви
неділя, 30 січня 2011 11:42

Протести в Єгипті: з в'язниць втекли тисячі в'язнів, мародери розгромили музей (ФОТО)
6

Скориставшись заворушеннями у Єгипті, тисячі ув'язнених втекли з єгипетських в'язниць. Масові втечі з місць ув'язнення відзначені в Александрії, Асуані, Даманхур, Ваді-Натрун.

Це серйозно ускладнило криміногенну обстановку в країні, охопленій заворушеннями, які супроводжуються грабежами та актами мародерства.

Тільки в Ель-Файюм, розташованої за 100 км від Каїра, на свободу вирвалися близько п'яти тисяч кримінальників. Вони в ході штурму вбили голову служби тюремної безпеки.

Армія тимчасово закрила автомобільну трасу між двома найбільшими містами країни - Каїром і Александрією.

Центром заворушень залишається Каїр, де при спробі втечі загинули 8 ув'язнених в одній з в'язниць - поліція відкрила по них вогонь на ураження. Раніше демонстранти намагалися взяти штурмом іншу в'язницю, щоб звільнити ув'язнених. Однак цей напад правоохоронцям вдалося відбити.

Міністерство оборони Єгипту заявило, що направить великі військові сили в різні міста країни для забезпечення безпеки та захисту житлових районів від грабіжників та інших порушників правопорядку. Представник армії, виступаючи по телебаченню, зажадав від громадян країни дотримуватися введенної раніше владою комендантської години. Вона діє в Каїрі, Александрії та Суеці з 16:00 до 8:00 за місцевим часом. Військові заявили, що мають намір "жорстко припиняти дії порушників правопорядку".

Лікарі в лікарнях Каїра просять громадян здавати донорську кров для допомоги пораненим, які з п'ятниці сотнями поступають у лікувальні заклади єгипетської столиці. Згідно з оприлюдненими раніше даними, в результаті масових заворушень і сутичок з силами правопорядку загинуло понад 100 осіб, ще близько 2 тисяч отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Масові безлади не обійшли стороною всесвітньо відомий Національний єгипетський музей "Антікхана" - скарбницю унікальних і безцінних артефактів давнини часів фараонів, включаючи легендарну маску царя Тутанхамона і коштовності з його гробниці.

Мародери увірвалися до будівлі національного музею в Каїрі і знищили кілька стародавніх мумій фараонів.

Дві мумії були знищені повністю. Крім того, грабіжники обчистили касу музею, забравши усю готівку. Основною метою мародерів були скарби гробниці Тутанхамона та інші цінні експонати, проте військовим вдалося витіснити їх з музею. Зараз його охорона ще більше посилена.

Мубарак оголосив про відставку уряду і пообіцяв вжити заходів для проходження по шляху демократії. Новим прем'єром було призначено колишнього міністра цивільної авіації Ахмада Шафіка.

На думку експертів, не виключено, що ситуація в Єгипті розвиватиметься за сценарієм подій в Тунісі, де внаслідок заворушень президент був змушений втекти з країни.

Радіо Свобода, Lenta.ru, Вести.ру, ТСН

Зараз ви читаєте новину «Протести в Єгипті: з в'язниць втекли тисячі в'язнів, мародери розгромили музей (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути