Ексклюзиви
середа, 26 січня 2011 10:55

За прикладом Тунісу єгиптяни влаштували криваві сутички з поліцією (ФОТО)
14

Фото: Фото: Reuters

У вівторок у Єгипті пройшов "День гніву". На вулиці Каїра і Суеца вийшли тисячі маніфестантів, які прийшли на заклик опозиції, щоб висловити свій протест і висловитися за відставку уряду, розпуск парламенту, підвищення заробітної плати.

Багато нарікань лунало на адресу правлячої Національно-демократичної партії (НДП) і прем'єр-міністра Ахмеда Назифа: їх звинувачують у зростанні цін, за якими зарплати вочевидь не встигають. Главі МВС Хабібу аль-Адлі демонстранти звинуватили у жорстокості поліцейських.

Не обійшлося і без антиізраїльських гасел. Так, група демонстрантів зажадала припинити постачання єгипетського газу в цю країну. Не забули демонстранти і про недавній вибух біля церкви в Александрії, в результаті якого загинули 23 людини. Вони вигукували заклики до єдності єгипетських християн і мусульман.

"День гніву" був влаштований опозиційними рухами на тлі подій, що недавно відбулися в іншій північноафриканській державі - Тунісі. При цьому єгипетський "День гніву" був приурочений до дня МВС Єгипту, який в країні є офіційним вихідним днем. Основну масу протестувальників, як і під час подій в Тунісі, склали молоді люди. Багато хто з них разом з єгипетськими несли туніські прапори.

"Хто наступний після бен Алі?", "Сьогодні Туніс - завтра Єгипет!", "Хочемо хліба, миру та поваги!" - закликали гасла на плакатах демонстрантів.

Десятки тисяч осіб (близько 30 тисяч в Каїрі) вимагали покінчити з 30-річним перебуванням Мубарака при владі, а також скасувати режим надзвичайного стану в Єгипті, який діє ще з 1981 року.

Для розгону натовпу в Каїрі поліція застосувала водомети та сльозогінний газ, тим самим відтіснивши маніфестантів з головної площі Тахрір. До ранку обстановка в столиці нормалізувалася. Проте, за оцінками спостерігачів, це явище - тимчасове.

До більш сумним наслідків призвели сутички в місті Суец на півночі країни, розташованому за 200 кілометрів від Каїра. Там під час заворушень від ударів каменів загинуло троє людей, включно з поліцейським, було поранено 77 осіб. При цьому сутички з поліцією були більш запеклими, ніж у столиці: натовп намагався знести поліцейські загорожі, перекинув поліцейську будку, вступав у бійки з правоохоронцями, активно закидаючи їх камінням.

За даними ЗМІ, жителі цих двох міст збираються вийти на нові маніфестації протесту в середу. Демонстранти заявили, що не мають наміру розходитися і влаштують безстроковий мітинг протесту, поки не будуть виконані їхні вимоги.

У той же час опозиційний лідер Абдель Халім Канділь заявив, що не схильний називати те, що відбувається в Єгипті революцією: "Це просто наше попередження, дуже важливе послання. Замість того, щоб закликати людей до повстання, ми просто показуємо, що це можливо".

rg.ru, РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «За прикладом Тунісу єгиптяни влаштували криваві сутички з поліцією (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути