Ексклюзиви
пʼятниця, 28 січня 2011 11:54

Спецтема: Арабські революції

Єгиптянам перекрили доступ до інтернету: влада боїться революції

Єгиптянам перекрили доступ до інтернету: влада боїться революції

У Каїрі відключений доступ до всесвітньої мережі інтернет, яка була основним способом зв'язку між учасниками акцій протесту, передає BBC. Джерело телерадіокорпорації в Єгипті обдзвонило два десятки людей і з'ясував, що у всіх доступ до глобальної мережі закритий. Не виключено, що таким чином влада намагається припинити нову хвилю виступів.

Перебої зі зв'язком почалися в країні в ніч на п'ятницю, і тепер у столиці повністю відсутні інтернет-з'єднання, зокрема і мобільні, що надаються операторами стільникового зв'язку. Серйозні перебої спостерігаються також з міжнародним телефонним зв'язком - як зі стаціонарним, так і з мобільним. Не працюють сайт єгипетського інформаційного агентства MENA і урядовий веб-портал.

Крім того, єгипетська влада заарештувала десятки членів опозиційної організації "Брати-мусульмани", включно з вісьмома керівниками цього ісламістського руху. Сили безпеки провели в п'ятницю рано вранці у низці міст рейди по місцях проживання лідерів "Братів-мусульман".

Організація "Брати-мусульмани", що є на сьогоднішній день провідною опозиційною силою в Арабській Республіці Єгипет, не брала безпосередньої участі у підготовці та проведенні антиурядових демонстрацій. Ці акції були організовані в основному молодіжними активістами, які протестують проти авторитарних методів правління президента Хосні Мубарака, який очолює країну з 1981 року, і важкого економічного становища населення.

Раніше уряд звернувся до протестуючих з попередженням про те, що опозиціонери можуть використовувати їхні дії у "власних, поки прихованих, інтересах". У той же час лідер світської опозиції режиму Мубарака, колишній глава МАГАТЕ Мухаммед ель-Барадеї та його прихильники заявляють, що уряд використовує "загрозу ісламізму" в якості виправдання для збереження авторитарної влади, пише NEWSru.com.

Як повідомлялося, ель-Барадеї вже заявляв про свою готовність тимчасово очолити Єгипет і має намір взяти участь в антипрезидентських акціях.

"Якщо люди, особливо молоді люди, захочуть, аби я очолив процес перетворень, то я їх не залишу", - сказав нобелівський лауреат журналістам, вилітаючи з Відня до Єгипту, підкресливши, що це повинен бути "мирний переворот".

Ель-Барадеї вже розмістив у мікроблозі Twitter кілька послань на підтримку учасників акцій протесту проти президента Хосні Мубарака, і вже в п'ятницю сам готовий взяти в них участь.

Між тим, демонстранти все частіше переходять до тактики підпалів і "коктейлів Молотова". У Суеці підпалили два поліцейських поста, будівлю міської адміністрації (за іншими повідомленнями - місцевого відділення правлячої партії) і пожежної охорони. Затримано сотні маніфестантів. Загинули чотири людини: троє бунтівників у Суеці і один поліцейський у Каїрі.

Поліція напередодні використовувала для розгону натовпу сльозогінний газ. Сутички демонстрантів з поліцією стались відразу в декількох великих єгипетських містах. Туристичних зон заворушення поки не торкнулися, але сумний досвід Тунісу підказує, що ситуація може змінюватися дуже швидко.

Зараз ви читаєте новину «Єгиптянам перекрили доступ до інтернету: влада боїться революції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути