четвер, 13 січня 2011 14:27

Україна зриває рекордний контракт на поставку зброї Іраку?

Україна зриває рекордний контракт на поставку зброї Іраку?

Влада влаштувала масштабний переділ на збройовому ринку України, пише видання Фокус. Крім того, за даними журналістів видання, Україна зриває поставку першої партії військової техніки за великим контрактом з Іраком.

Як пише Фокус, у кінці грудня Кабмін своїм розпорядженням організував державний концерн Укроборонпром, який має поглинути сім державних підприємств, які займаються зараз торгівлею української зброї на світових ринках. Главою концерну став регіонал, екс-глава Укрспецекспорту Дмитро Саламатін.

"Створення нової монопольної структури стало лише видимою частиною переділу ринку озброєнь, який відбувався в Україні останні три місяці. Непублічна частина цього переділу полягає в конфлікті інтересів, який виник між Укрспецекспортом і його дочірніми структурами. Мова йде про накази, якими дочірні компанії Укрспецекспорту, фактично усуваються з ключових для України збройових ринків ", - зазначає видання.

Супротивники змін припускають, що монополізація експорту української зброї може призвести до втрати ключових ринків - Іраку і Пакистану, що зіграє на руку головному конкурентові – Російській Федерації.

Видання зазначає, що 22 листопада 2010 Укрспецекспорт спробував забрати у компаній Прогрес і Укроборонсервісу серйозні контракти. Причому в Прогресу відібрали найбільші пакистанський та іракський контракти.

Фокус пише, що Ірак готовий відмовитися від закупівлі українських літаків Ан-32 на суму в 99 мільйони доларів. Зараз, за даними джерел видання в Укрспецекспорті, ускладнилося та виконання контракту на поставку Іраку 420 БТР на суму в 460 мільйонів доларів.

"Причина ускладнень проста - успішна спроба української сторони, в тому числі керівництва Укрспецекспорту, витіснити з угоди посередника, що має міцні контакти з іракською владою. За неофіційними даними, Ірак уже висунув санкції Україні за невиконання умов контракту з постачання шести Ан-32Б, посилаючись на формальний привід - деякі комплектуючі зроблені до 2009 року. Привід надуманий, оскільки літаки нові, всі це розуміють, а необхідні до них деталі зняті з виробництва - просто з часів СРСР лежать в олії на складах ", - пише видання.

Співрозмовники Фокуса вважають, що таким чином іракська сторона "помстилася" за виключення зі схеми свого посередника, який забезпечував інтереси покупця.

У свою чергу керівник Укроборонпрома Дмитро Саламатін, коментуючи інформацію про зрив контракту по літаках Ан-32, заявив: Ні, не слухайте ви ці плітки і нісенітниці. Як таке може бути, щоб вони відмовилися від літаків? Все в силі, все працює.

Експерт Центру досліджень армії, конверсії і роззброєння Сергій Згурець також не вірить у зрив контрактів: "Українська оборонка не базується на одному контракті з Іраком. Упевнений, що його Україна виконає - рано чи пізно, але виконає. Контракт така штука - готується років чотири, і виконується три-чотири роки. Якщо контракт підписаний, його зобов'язана виконати країна, з якою він укладений. Думаю, про те, щоб він пішов до конкурентів, Росії наприклад, мова не йде ".

Нагадаємо, в 2009 році дочірнє підприємство держкомпанії Укрспецекспорт "- держпідприємство Прогрес уклало контракт з Іраком на суму понад $ 550 млн.

Контракт передбачає постачання протягом 3-3,5 років більш ніж 400 одиниць бронетехніки, зокрема БТР-4, 6 легких транспортних літаків Ан-32, а також проведення послуг з ремонту авіаційної техніки.

Раніше повідомлялося, що Україна готує на вересень 2010 року постачання до Іраку першого легкого транспортного Ан-32, а на листопад постачання перших 11-ти БТР-4, проте підтвердження цієї інформації так і не було.

Зараз ви читаєте новину «Україна зриває рекордний контракт на поставку зброї Іраку?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути