понеділок, 06 грудня 2010 20:04

Україна продасть Іраку зброї на 550 мільйонів долларів

Україна продасть Іраку зброї на 550 мільйонів долларів

Перша партія українських БТР-4, побудованих на потужностях у Харкові в рамках укладеного у 2009 році контракту на поставку до Іраку українських озброєнь на суму більш ніж 550 млн дол., буде поставлена замовникові в середині грудня. Про це повідомило джерело, знайоме з деталями ходу виконання контракту.

"Виробництво першої партії бронетехніки для іракського замовника практично завершено, поставка намічена на середину грудня", - сказав співрозмовник.

За словами джерела, обсяг першої партії бронетехніки, що готується до передачі, буде остаточно узгоджений напередодні транспортування. Разом з тим він відзначив, що озвучені раніше плани щодо участі нової української техніки в святкуванні дня армії Іраку залишаються в силі.

Постачання другої партії БТР-4 до Іраку планується на початок 2011 року, - повідомило джерело. Згідно з озвученими раніше українськими офіційними особами даними, планується, що в параді з нагоди святкування дня армії Іраку 6 січня візьмуть участь 11 українських БТР-4.

У 2009 році дочірнє підприємство держкомпанії "Укрспецекспорт" - держпідприємство "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес" уклало контракт з Іраком на суму понад 550 млн дол, який, як передбачається, має стати одним з серії угод, що готуються у сфері ВТС між Україною та Іраком.

Контракт передбачає постачання протягом 3-3,5 років більше 400 одиниць бронетехніки, зокрема БТР-4, 6 легких транспортних літаків Ан-32, а також проведення послуг з ремонту авіаційної техніки.

У числі основних виконавців контракту виступить Харківське конструкторське бюро машинобудування ім. Морозова (ХКБМ) і держпідприємство "Завод ім. Малишева" (Харків), ДАК "Антонов".

За даними ДП "Антонов", на даний час вже завершена зборка перших двох машин для іракського замовника, йде узгодження строків їх поставки.

Раніше компанія озвучила плани поставити в рамках контракту до Іраку до кінця року перші три Ан-32, передача ще 3-х намічена на 2011-2012 роки.

Згідно з раніше озвученими офіційними заявами української влади, укладення контракту стало "логічним продовженням" участі України в миротворчій місії в Іраку. Загальний обсяг операції, за неофіційними даними, може скласти 2,4 млрд дол.
Українська сторона не виключала можливість постачання в рамках контракту іракським партнерам, в тому числі, українських танків.

Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «Україна продасть Іраку зброї на 550 мільйонів долларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути