Калинівець 49-річний Геннадій Бондар перемотує яблука газетами. Кладе в дерев'яні ящики. Фрукти зберігаються до травня.
— Рідко, коли яке погниє, — каже. — Маю сорти Симиренка, жовтий Ранет, Джонатан.
Геннадій Бондар радить восени зривати яблука вручну. Треба класти у відро, аби вони не побилися і не мали вм'ятин.
— У пакеті вони все рівно помнуться. Зразу несу в погріб, там кожне перемотую газетою і кладу в ящик. Бажано так обгортати любий сорт.
46-річний Микола Колісник із Вінниці прочитав у садовому журналі, що яблука добре зберігаються, якщо їх пересипати висівками чи зерном — пшеницею, житом чи вівсом.
— Хочу спробувати, а то страшне, як гниють, — говорить. — Може, погана вентиляція в мене. Задуха. Яблука тоді погрібом чути.
Садівник-любитель Віктор Гоменюк, 45 років, із Вінниці не пробував зберігати яблука в зерні. Але каже, що це ефективний спосіб.
— Коли відкриваємо льох, то зерно поглинає весь різкий холод. Сухе зерно зберігає соковитість плодів. Узагалі, всі овочі та фрукти добре лежать, якщо в погребі хороша вентиляція.
Коментарі