Ексклюзиви
середа, 22 грудня 2010 10:52

Проти "бютівців" порушили справу за блокування трибуни

Проти "бютівців" порушили справу за блокування трибуни

За фактом подій, що відбулися у парламенті минулого четверга, 16 грудня, прокуратура порушила кримінальну справу проти нардепів від БЮТ за фактом перешкоджання діяльності народних депутатів, тобто за блокування трибуни.

Про це "Дзеркалу тижня" повідомив голова комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат від "БЮТ-Батьківщина" Віктор Швець.

"Але є інші статті у Кримінальному кодексі, які передбачають відповідальність за посягання на життя, здоров'я і перешкоджання діяльності державного діяча, якими є народні депутати. Так от ми вимагали і вимагаємо, щоб кримінальні справи були порушені саме проти тих, хто скоїв звірячий напад на народних депутатів України і завдав їм тілесні ушкодження та інші ушкодження здоров'я", - підкреслив Швець.

За його словами, народні депутати вже давно звернулися до генерального прокурора із заявою про скоєння злочину, і відповідно до норм Кримінально-процесуального кодексу, протягом 10 днів Генеральна прокуратура повинна ухвалити відповідне рішення.

"На сьогоднішній день нам відомо тільки те, що порушено кримінальну справу за блокування парламенту. Тобто фактично ми можемо говорити про те, що кримінальну справу порушено проти нас самих", - сказав голова парламентського комітету.

Відповідаючи на запитання про те, чи планують народні депутати від БЮТ звертатиметься до прокуратури у зв'язку з блокуванням трибуни регіоналами при їхньому перебуванні в опозиції, Віктор Швець зазначив: "Наша позиція у цьому питанні дуже проста - ми хочемо виділити два періоди. Перша частина - те, що відбувалося до 16 грудня 2010 року і сам факт 16 грудня. Все, що відбувалося до 16 грудня, можна було розглядати як політичний протест, дії депутатів, пов'язані з виконанням їхніх депутатських повноважень. Тому що все це відбувалося у період пленарних засідань, безпосередньо у Верховній Раді, коли розглядалися гострі політичні питання. І в тій чи іншій формі і ті, й інші депутати - і депутати Партії регіонів, і наші народні депутати - застосовували загальновизнані засоби парламентського тиску: блокування або дії, які б заважали більшості прийняти рішення без дотримання позицій меншості. Тобто це був політичний протест. А 16 грудня відбулося організоване, сплановане побиття народних депутатів поза сесійним засіданням. Це звіряче побиття народних депутатів було організоване владою. Ось у чому принципова різниця".

Генеральна прокуратура 15 грудня порушила кримінальну справу щодо лідера партії "Батьківщина", екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Їй пред'явили підписку про невиїзд.

Наступного дня депутати фракції "БЮТ-Батьківщина" заблокували трибуну парламенту з вимогою припинити політичні переслідування Юлії Тимошенко. Пленарні засідання Верховної Ради не проводилися, а ввечері почалася бійка депутатів фракцій Партії регіонів і "БЮТ-Батьківщина", внаслідок чого кілька "бютівців" були госпіталізовані.

21 грудня Прокуратура Києва завершила перевірку у зв'язку з подіями, що відбулися 16 грудня у сесійній залі Верховної Ради України, і порушила кримінальну справу за частиною 2 статі 344 Кримінального кодексу України.

Зараз ви читаєте новину «Проти "бютівців" порушили справу за блокування трибуни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути