пʼятниця, 02 липня 2010 06:47

Найлегше отруїтися м"ясом і молоком

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  М’ясо на ринках потрібно зберігати за температури нижче мінус п’яти. Інакше воно зіпсується
М’ясо на ринках потрібно зберігати за температури нижче мінус п’яти. Інакше воно зіпсується

На столичному ринку Дніпро киянин 35-річний Іван Коваленко купив кілограм черешень. Добре помив і поклав у холодильник, а ввечері з"їв із півкіло. За годину йому стало зле.

— Почався сильний біль у животі, тошнило, розболілася голова. Усю ніч промучився. Пив багато води і рвав. Наступного дня випив тільки пляшку мінеральної води й активоване вугілля. Була така слабкість, що весь день пролежав. Черешнями наївся на рік уперед.

5-річний Артем із Луцька отруївся сиром, який йому купила тітка Юлія Жуковська, 28 років, на місцевому базарі. Тоді надворі була сильна спека.

— Я не раз брала сир у тієї бабці. Усе було гаразд. Може, був просто вчорашній. У дитини піднялася температура, постійно плакав, казав, що болить живіт. Лікар поставив діагноз — харчове отруєння. Дитині промили шлунок і на п"ять днів залишили в лікарні.

Завідувач відділення інфекції Київської міської клінічної лікарні Олександр Касьян, 46 років, каже, що в спеку кількість хворих, які звертаються із харчовим отруєнням, збільшується втричі.

— Температура повітря висока, що створює сприятливі умови для розвитку патогенів, які можуть бути в їжі. Найлегше отруїтися м"ясними і молочними продуктами, бо термін їхньої реалізації малий. При неправильному зберіганні мікроби розмножуються ще швидше. Фруктами теж часто отруюються через те, що їх обробляють хімічними розчинами. Вони ж мають витримати транспортування і зберегти гарний вигляд. Фрукти потрібно добре вимивати.

Легко отруїтися перепелиними яйцями, особливо сирими.

— Виробники переконують, що сирі яйця корисні, їх дають дітям. Насправді, птахи хворіють сальмонельозом — гострою кишковою інфекцією. Улітку також бажано відмовитися від тортів, тістечок і рибних продуктів.

Найперші ознаки отруєння — блювота і діарея. Одразу треба випити багато води, бо отруєння зневоднює організм. Помилкою є додавати у воду марганцівку. Від неї можна отримати опіки стравоходу і шлунка.

Помилкою є додавати у воду марганцівку. Від неї можна отримати опіки стравоходу

— Продукти, які нам сьогодні продають, я оцінюю на нижче, ніж задовільно. Ні в одній цивілізованій державі м"ясо не лежить на картонках уздовж дороги на асфальті. Воно втягує свинець. Від такого м"яса легко отримати хімічне отруєння. Але ми його не відчуємо одразу, — говорить дієтолог з інституту харчування В"ячеслав Сластін, 35 років. — Хімічні елементи поступово накопичуються в різних органах і вражають нирки, печінку, підшлункову залозу.

Отруїтися мікробіологічними речовинами можна, якщо вживати продукти, які по кілька разів заморожені й розморожені.

Дієтолог застерігає не купувати молочні продукти у здутих упаковках.

— Молоко в магазинах не може бути на 100 відсотків натуральним. Якщо раніше молоко зберігалося два-три дні, то зараз 14 днів. Воно довго не кисне відкритим, а це не дуже добре. Значить, у нім є багато домішок.

Газовану солодку воду варто купувати лише ту, що зберігають у прохолодному приміщенні в темному місці. У воді є підсолоджувачі, які від високої температури та світла починають розкладатися і переходити в токсичні речовини, наприклад, у формальдегіди. Випивши таку воду, можна отримати сильне хімічне отруєння. Особливо вразливими є діти.

Андрій Коняшин, 35 років, директор Федерації органічного руху України, радить читати зміст на упаковці. Краще брати той продукт, на етикетці якого є напис: "Виготовлено за державними технічними стандартами".

— Якщо взяти туалетний папір і додати туди білок, барвник і трохи ароматизаторів, вийдуть сосиски. Люди їх купують, бо вони коштують всього 20 гривень за кілограм. На сосисках пишуть, що у їх склад входить м"ясо, але скільки саме — не вказано. Зазвичай його не більше одного відсотка.

Всесвітня організація здоров"я рекомендує зберігати продукти в холодильнику при температурі нижче -5°С. Термічно обробляти — при вище як +60°С.

Зараз ви читаєте новину «Найлегше отруїтися м"ясом і молоком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути