На столичному ринку Дніпро киянин 35-річний Іван Коваленко купив кілограм черешень. Добре помив і поклав у холодильник, а ввечері з"їв із півкіло. За годину йому стало зле.
— Почався сильний біль у животі, тошнило, розболілася голова. Усю ніч промучився. Пив багато води і рвав. Наступного дня випив тільки пляшку мінеральної води й активоване вугілля. Була така слабкість, що весь день пролежав. Черешнями наївся на рік уперед.
5-річний Артем із Луцька отруївся сиром, який йому купила тітка Юлія Жуковська, 28 років, на місцевому базарі. Тоді надворі була сильна спека.
— Я не раз брала сир у тієї бабці. Усе було гаразд. Може, був просто вчорашній. У дитини піднялася температура, постійно плакав, казав, що болить живіт. Лікар поставив діагноз — харчове отруєння. Дитині промили шлунок і на п"ять днів залишили в лікарні.
Завідувач відділення інфекції Київської міської клінічної лікарні Олександр Касьян, 46 років, каже, що в спеку кількість хворих, які звертаються із харчовим отруєнням, збільшується втричі.
— Температура повітря висока, що створює сприятливі умови для розвитку патогенів, які можуть бути в їжі. Найлегше отруїтися м"ясними і молочними продуктами, бо термін їхньої реалізації малий. При неправильному зберіганні мікроби розмножуються ще швидше. Фруктами теж часто отруюються через те, що їх обробляють хімічними розчинами. Вони ж мають витримати транспортування і зберегти гарний вигляд. Фрукти потрібно добре вимивати.
Легко отруїтися перепелиними яйцями, особливо сирими.
— Виробники переконують, що сирі яйця корисні, їх дають дітям. Насправді, птахи хворіють сальмонельозом — гострою кишковою інфекцією. Улітку також бажано відмовитися від тортів, тістечок і рибних продуктів.
Найперші ознаки отруєння — блювота і діарея. Одразу треба випити багато води, бо отруєння зневоднює організм. Помилкою є додавати у воду марганцівку. Від неї можна отримати опіки стравоходу і шлунка.
Помилкою є додавати у воду марганцівку. Від неї можна отримати опіки стравоходу
— Продукти, які нам сьогодні продають, я оцінюю на нижче, ніж задовільно. Ні в одній цивілізованій державі м"ясо не лежить на картонках уздовж дороги на асфальті. Воно втягує свинець. Від такого м"яса легко отримати хімічне отруєння. Але ми його не відчуємо одразу, — говорить дієтолог з інституту харчування В"ячеслав Сластін, 35 років. — Хімічні елементи поступово накопичуються в різних органах і вражають нирки, печінку, підшлункову залозу.
Отруїтися мікробіологічними речовинами можна, якщо вживати продукти, які по кілька разів заморожені й розморожені.
Дієтолог застерігає не купувати молочні продукти у здутих упаковках.
— Молоко в магазинах не може бути на 100 відсотків натуральним. Якщо раніше молоко зберігалося два-три дні, то зараз 14 днів. Воно довго не кисне відкритим, а це не дуже добре. Значить, у нім є багато домішок.
Газовану солодку воду варто купувати лише ту, що зберігають у прохолодному приміщенні в темному місці. У воді є підсолоджувачі, які від високої температури та світла починають розкладатися і переходити в токсичні речовини, наприклад, у формальдегіди. Випивши таку воду, можна отримати сильне хімічне отруєння. Особливо вразливими є діти.
Андрій Коняшин, 35 років, директор Федерації органічного руху України, радить читати зміст на упаковці. Краще брати той продукт, на етикетці якого є напис: "Виготовлено за державними технічними стандартами".
— Якщо взяти туалетний папір і додати туди білок, барвник і трохи ароматизаторів, вийдуть сосиски. Люди їх купують, бо вони коштують всього 20 гривень за кілограм. На сосисках пишуть, що у їх склад входить м"ясо, але скільки саме — не вказано. Зазвичай його не більше одного відсотка.
Всесвітня організація здоров"я рекомендує зберігати продукти в холодильнику при температурі нижче -5°С. Термічно обробляти — при вище як +60°С.
Коментарі