пʼятниця, 02 липня 2010 08:27

Швидкість авто фіксуватиме лазер

Автор: малюнок: Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
 

Із липня Державтоінспекція поновлює автоматичне фіксування перевищення швидкості автомобілями. Ловитимуть водіїв не "Візирами", а американським приладом "Трукам". Автоінспекція стверджує, що його створили фахівці американського аерокосмічного агентства.

"Трукам" вимірює швидкість лазером, у цьому його відмінність від "Візира", який застосовував радіолокаційний радар. Лазер фіксує швидкість авто, яке потрапило у його приціл. Тоді як радіолокатор помилявся, приписував машині швидкість іншої, якщо вони рухалися на відстані до 400 м одна від одної.

— Говорят, с этим "Трукамом" сложнее нахимичить, чем с "Визиром", — каже київський водій Михайло Грама, 27 років. — Чув історію хлопця, якого зупинили на старих "жигулях"-"копійці". Показали йому на "Візирі", що той гнав 150 кілометрів на годину. Хлопець сказав даїшнику: "Якщо розженеш машину до такої швидкості, подарую". Інспектор відчепився.

"Труками" видадуть патрулям ДАІ, їх установлюватимуть стаціонарно на автомагістралях. При перевищенні швидкості прилад фотографуватиме машину, знімок надійде до бази Державтоінспекції. За кілька днів власник отримає поштою конверт із постановою про накладення штрафу від 255 грн.

Після запровадження нових радарів ДАІ хоче оновити правила дорожнього руху. Для велосипедистів запровадять спецсвітлофори, велодоріжки матимуть червоне покриття, як у Європі. Водіїв зобов"яжуть виходити з машини, якщо авто зупинить даїшник.

— Чого мені виходити? — невдоволений водій Максим Соленко, 31 рік, із райцентру Васильків на Київщині. — А якщо вночі на трасі — перевдягнуті у форму злочинці? У 1990-х таке часто бувало. Людей убивали, машини викрадали.

Також хочуть заборонити сідати за кермо втомленим та після вживання медикаментів. Їздити автодорогами велосипедом можна буде з 14 років. Водіям автобусів, які не мають напарника, заборонять долати понад 500 км на день.

У ДАІ кажуть, водії можуть подавати ідеї щодо вдосконалення правил на адресу Центру безпеки дорожнього руху на вул. Інститутській, 29а у Києві та надсилати електронною поштою: [email protected]. Листи прийматимуть до 1 вересня. Планують, що нові правила діятимуть із наступного року.

Зараз ви читаєте новину «Швидкість авто фіксуватиме лазер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути