вівторок, 01 червня 2010 19:16

Автор "Донецької мафії" Пенчук вийшов на свободу

Автор "Донецької мафії" Пенчук вийшов на свободу

Глава фонду "Антикорупція" Борис Пенчук, засуджений за дачу свідомо помилкових свідчень про злочин, вийшов на свободу.

Проте, як повідомив Gazeta.ua адвокат Олександр Плахотнюк, це зовсім не умовно-дострокове звільнення, а пом'якшення міри покарання.

"Після того, як в лютому ми добилися у Верховному суді України відміни звинувачення по тяжкій статті "Здирство", у мого підзахисного залишилася тільки одна стаття і та не тяжка, а середній тяжкості. Райсуд в Житомирській області, де він відбував покарання, змінив у зв'язку з цим і вид покарання Борису Пенчуку на виправні роботи. Таким чином, Пенчук продовжує відбувати покарання, але не пов'язане з позбавленням волі. Одна з причин - у зв'язку із здоров'ям", - сказав адвокат.

На питання, де відбуває нову міру покарання Борис Пенчук, і в чому полягають згадані виправні роботи Плахотнюк відповісти відмовився, посилаючись на бажання не нашкодити своєму клієнтові.

Він так само не зміг відповісти на питання, чи буде Борис Пенчук добиватися свого виправдання за допомогою Європейського суду з прав людини в Страсбурзі.

Крім того, за словами Олександра Плахотнюка, разом із статтею "Здирство" Верховний суд України відмінив Борису Пенчуку і таку додаткову міру покарання як конфіскація особистого майна.

Керівник фонду "Антикорупція" Борис Пенчук відомий завдяки виданим ним книгам "Донецька мафія. Антологія" і "Донецька мафія. Перезавантаження". Там він зібрав воєдино різні журналістські розслідування про донецький кримінальний світ. У цих книгах особі Бориса Колеснікова приділена значна увага.

У 2005 році Борис Пенчук оголосив, що Борис Колесніков переконав його продати акції торгового центру "Білий лебідь" під загрозою вбивства.

Після такої заяви в квітні 2005 року тодішнього главу Донецької облради Бориса Колеснікова заарештували і декілька місяців він провів в Лук'янівському СІЗО. У липні 2005 року Колеснікова звільнили з-під варти. Якийсь час опісля Генеральна прокуратура закрила кримінальну справу на нього. Після цього вже Борис Колесніков у свою чергу звинуватив в здирстві Бориса Пенчука. Нібито своїми гучними викриттями Борис Пенчук переслідував корисливі цілі - вимагав близько 12,9 мільйонів гривень.

Восени 2007 року колишній власник універмагу визнав, що викривав "регіонала" під тиском і з подачі Юрія Луценко. 9 жовтня 2008 року Пенчука заарештували в Києві і привезли до Донецька після того, як Генпрокуратура завела на нього кримінальну справу за заявою Колеснікова.

2 березня 2009 року Ворошиловський районний суд м. Донецька засудив Бориса Пенчука до восьми років позбавлення волі з конфіскацією майна за "Здирство" і "Надання помилкових свідчень". Апеляційний суд Донецької області 29 квітня 2009 року зменшив йому вирок до шести років.

Виступаючи в апеляційному суді, обвинувачений Пенчук наполягав, що його справа "політична" і є актом помсти з боку "донецької мафії".

Зараз ви читаєте новину «Автор "Донецької мафії" Пенчук вийшов на свободу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути