середа, 06 травня 2009 07:35

Покарання Борисові Пенчуку зменшили на два роки

— Нда-а... Мужик схлопотал ни за что, ни про что...

40-річний донеччанин кидає недопалок на сходи Апеляційного суду Донеччини і йде геть. Так реагує на інформацію журналістів, що Бориса Пенчука засуджено на шість років.

— Якби суд проходив не в Донецьку, вирок був би інший, — каже Олександр Плохотнюк, 40 років, адвокат Пенчука. — Думаю, у Верховному суді ми доб"ємося якщо не повного виправдання, то хоча б звільнення Бориса.

29 квітня обласний Апеляційний суд Донецької області пом"якшив на два роки вирок Борисові Пенчуку. Його засудили на шість років колонії з конфіскацією майна. 2005-го чоловік звинувачував Бориса Колеснікова, одного з найвпливовіших депутатів-"регіоналів", у вимаганні акцій торговельного центру "Белый Лебедь".

Пенчук у залі суду був спокійним, суддів слухав неуважно. Часто кашляв, поправляв волосся. Був одягнений у все чорне — джинси, шкіряний піджак, туфлі.

— Чи хотів я продавати свої акції? Ні, не хотів. Чи хотів займатися політикою? Нi. Мене використовували. Репресивна машина запрацювала 2005-го. Влада не виконала обіцянок, даних на Майдані. Хоча мені вливали у вуха: вище керівництво країни контролює ситуацію. Сьогодні політична ситуація змінилася, треба знайти крайнього, — каже в останньому слові 46-річний Борис Пенчук і закликає суддів прийняти чесне рішення.

Троє суддів виходять на 3 год. до дорадчої кімнати. Постанову читають по черзі, майже пошепки. У ній йдеться: Пенчук, змовившись із невiдомою особою, вимагав у Колеснікова 13 млн грн. Суму склали з позовів, які Борис пред"являв останньому.

Головуючий суддя Олег Артамонов зачитує, що суд першої інстанції дійшов правильних висновкiв. Та не врахував пом"якшувальні обставини й покарав Пенчука надто суворо.

— Ініціатива продажу акцій центру "Белый Лебедь" виходила від Пенчука і його батька. Він отримав, скільки хотів — по 2,6 гривень за акцію. А в договорі записали — по 60 копійок, на прохання Пенчука. Його рідна сестра Оксана Мартинова, яка теж продавала акції, охарактеризувала брата як жадібного, неадекватного й завидющого, — каже "ГПУ" Олександр Руцинський, представник Бориса Колеснікова.

— Шесть лет с конфискацией? Догавкался! Всем им, "оранжевим", туда дорога! — вважає 20-рiчний Артем Зiкєєв. Він із компанією молоді стоїть біля головного корпусу Донецької академії управління.

Зараз ви читаєте новину «Покарання Борисові Пенчуку зменшили на два роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути