вівторок, 13 квітня 2010 12:19

Луценку не потрібно вибачатися перед Колесніковим - рішення суду

Луценку не потрібно вибачатися перед Колесніковим - рішення суду

Недостовірну інформацію щодо звинувачень у скоєнні злочинів, яку розповсюдив з трибуни Верховної Ради у 2005 році про віце-прем'єр-міністра Бориса Колеснікова на той час міністр внутрішніх справ Юрій Луценко, має спростувати не він сам, а Міністерство внутрішніх справ як юридична особа.

Відповідну ухвалу за результатами розгляду касаційної скарги Луценка винесла колегія ВСУ з цивільних справ, передає УНІАН.

Як наголошується в ухвалі, суд встановив, що, згідно з положенням ч. 4 ст. 277 Цивільного кодексу України, розповсюджувачем недостовірної інформації, яку представляє посадова або службова особа при виконанні своїх посадових (службових) обов'язків, вважається юридична особа, в якій вона працює. Тобто, в даному випадку - Міністерство внутрішніх справ України.

Оскільки, як встановлено судом, Луценко був запрошений до парламенту головою ВР як міністр внутрішніх справ і докладав про обставини затримання Колеснікова, виконуючи свої посадові обов'язки, то у суду першої інстанції не було підстав вважати, що розповсюджувачем інформації є саме відповідач Луценко.

Відповідно до вказаної статті Цивільного кодексу, суд обгрунтовано зобов'язав спростувати недостовірну інформацію про Колеснікова саме Міністерство внутрішніх справ як юридична особа, в якій працював Луценко.

Нагадаємо, що на початку червня 2009 року Київський апеляційний адміністративний суд зобов'язав Луценка спростувати сказані ним з трибуни ВР слова про те, що Колесніков причетний до здирництва та інших злочинів.

У свою чергу Луценко оскаржив це рішення у ВСУ.

20 жовтня 2009 р. Луценко заявив, що готовий вибачитися перед Колесніковим, якщо Верховний Суд зобов'яже його це зробити.

Колесніков був затриманий 6 квітня 2005 року в рамках кримінальної справи за фактом здирництва в 2002 році акцій торговельного центру "Білий лебідь" (Донецьк) у екс-голови правління торговельного центру Володимира Пенчука (батька) і екс-директора ТЦ Бориса Пенчука (сина).

7 квітня міністр внутрішніх справ Луценко з трибуни Верховної Ради України заявив, що Колеснікова затримано виключно за кримінальні злочини і до політики його затримання не має ніякого стосунку.

2 серпня 2005 року за рішенням Апеляційного суду Києва Колеснікова було звільнено, при цьому суд узяв з нього підписку про невиїзд.

30 червня 2006 року Генеральна прокуратура України закрила кримінальну справу, порушену відносно Колеснікова.

Зараз ви читаєте новину «Луценку не потрібно вибачатися перед Колесніковим - рішення суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути