четвер, 27 травня 2010 07:02

Чиновники без черги пройшли до чудотворної ікони

Автор: фото: Інна МАЙДАНЮК
  Спецпідрозділ міліції ”Грифон’’ загородив турнікетами дорогу до Спасо-Преображенського кафедрального собору в Сумах. Вірян не пускали до храму, доки там були міські та обласні чиновники
Спецпідрозділ міліції ”Грифон’’ загородив турнікетами дорогу до Спасо-Преображенського кафедрального собору в Сумах. Вірян не пускали до храму, доки там були міські та обласні чиновники

22–25 травня в Спасо-Преображенському кафедральному соборі в Сумах показували чудотворну ікону Пресвятої Богородиці "Знамення". Її привезли у броньованій скрині з російського міста Курськ, що за 200 км од Сум. Щодня до ікони приходили молитися 10 тис. людей.

— Це милість Божа, — хреститься 83-річний Микола Олешко.

Він приїхав із міста Конотоп помолитися за здоров"я двомісячної правнучки Вероніки, яка народилася недоношеною. Каже, чекає на святиню понад 7 год., під храмом стоїть із дев"ятої ранку.

— Мене весь двір проводжав, — розповідає. — Це почті 300 квартір. І кожен дав по платочку. Кажуть, ти, Миколо, до чудотворної ікони їх приклади, то вони теж цілєбними стануть. Потім вони ці платочки до болючих місць прикладатимуть і так лічитимуться, бо на лікарства ніякої пенсії не хватить.

Для себе Микола Олешко нічого просити не хоче.

— Мені аби вмерти без мук і при пам"яті. Але в Бога легкої смерті не просять, її заслужити треба.

До пенсіонера підходить кремезний чоловік у чорному камуфляжі з нашивкою "Грифон". Просить звільнити місце біля собору. Він дістав наказ одгородити вулицю турнікетами й нікого не пускати. Вірян відводять за 300 м від храму.

— Канєшно, доки вся еліта города не позамолює свої гріхи, нам, смертним, до собору зась, — голосно обурюється огрядна жінка років 50-ти. Її голос заглушають сигнали машин, які супроводжують авто з іконою. За ними п"ять чорних "мерседесів". Із них виходять керівники області й міста. Йдуть до храму на службу з нагоди прибуття чудотворного образа. Міліція закриває за ними турнікети. Решту людей не пускають.

— А чиновники грехи замаливают вне очереди? — кричить п"яний чоловік. — Гребаная страна! Гребаные пузаны!

У Бога легкої смерті не просять, її заслужити треба

Він перелазить через огорожу й ховається від міліції в натовпі чиновників. Кілька бабусь намагаються зробити так само. В однієї ззаду рвуться штани.

— Це тебе Бог покарав, щоб такою хитрою не була, — сміється вусань.

— А їх хто покарає? — плаче жінка й показує на можновладців.

До ікони людей почали пускати о 20.00, коли чиновники роз"їхалися.

За чотири дні перебування святині в Сумах до храму прибували паломники з 20 областей. Найбільше їх було у вівторок, 25 травня.

— Після ранкової служби ікону повезли назад у Росію, — каже 75-річна Наталя з Тернополя. Вона приїхала провести святиню до українсько-російського кордону. — Нас везли автобусами, а коли лишився кілометр до границі, то ми пішли пішки. Дійшли до села Юнаківка на границі й віддали образ Матері Божої курським попам. Я аж плакала. Люди із села мене втішали, але я ні слова не зрозуміла. Село українське, а мова — російська.

Зараз ви читаєте новину «Чиновники без черги пройшли до чудотворної ікони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути