четвер, 06 травня 2010 18:56

Давнє поселення розкопали в городі

Автор: фото: Жанни ПОПОВИЧ
  Археологи Марина Ягодинська (праворуч) та Василь Ільчишин показують залишки хати слов’ян  у райцентрі Теребовля на Тернопільщині. На місці колишньої печі видно купу закопченого каміння
Археологи Марина Ягодинська (праворуч) та Василь Ільчишин показують залишки хати слов’ян у райцентрі Теребовля на Тернопільщині. На місці колишньої печі видно купу закопченого каміння

Археолог Марина Ягодинська, 49 років, знайшла слов"янське поселення VІІІ–ІХ і ремісничу майстерню ХІІ–ХІІІ століть. Відкопала їх на городі родини Трендовацьких у райцентрі Теребовля на Тернопільщині.

— Власники хотіли приватизувати землю і звернулися до нас по експертизу, — каже Марина Олександрівна. Вона очолює обласну інспекцію охорони пам"ятників історії. — Коли мої колеги обходили обійстя, побачили на городі черепки старовинного глиняного посуду. Покликали мене. Я спеціалізуюся на культурі слов"ян.

Почали розкопки. Коли землю обробляють, старі речі піднімаються догори. Знайшли кухлик і ножик часів черняхівської культури, залізні ножі, черепки зліплених вручну горщиків, прясельце, зроблені давніми слов"янами.

Археологи копали три тижні. Минулої п"ятниці натрапили на залишки чотирьох хат слов"ян — три стояли поряд, остання трохи далі. Мабуть, між ними проходила вулиця.

Дим йшов у кімнату, бо тепло берегли

— Тут була піч, — Марина Ягодинська показує щіткою на купу закопченого каміння. — Хати опалювалися по-чорному, дим йшов у кімнату, бо тепло берегли.

У землі видно п"ять ям, що утворюють прямокутник 2,5x2,5 м.

— У них вбивали колоди, а потім їх обшивали товстими брусами. Так робили стіни. А щілини затикали мохом, — пояснює. — Дах теж був дерев"яним, зверху на дошки насипали глину, укладали очерет або солому. Хати були низькими — 1–1,7 метра і просідали під тяжістю.

Поряд знайшли ремісничу майстерню із трьома робочими місцями.

— Я вперше бачу майстерню, де майстер працював із помічниками. Зазвичай він все робив сам, — продовжує. — Судячи із залишків шлаку, вони виливали металеві вироби.

Археологи закінчили розкопки. Тепер хазяїн двору Василь Трендовацький може засадити город. Сердиться, що весняні роботи довелося відкласти.

— Я впевнена, що і на городі його сусідів є для нас робота, — говорить Ягодинська. — Та ми не можемо нічого копати, доки господарі не звернуться до нас по експертизу.

Зараз ви читаєте новину «Давнє поселення розкопали в городі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути