четвер, 21 січня 2010 08:04

Роман Купчинський помер від раку

 

19 січня від раку підшлункової залози у Вашингтоні помер 66-річний Роман Купчинський, перший редактор Української служби "Радіо Свобода".

— Зараз якраз друкуємо великий портрет Романа. На дев"ятини зустрінемося з колегами і товаришами. Будемо згадувати Романа, найкращі моменти нашої роботи. Постараємося, аби без сліз. Я впевнена, він не хотів би, аби плакали, — розповідає "ГПУ" телефоном із Праги Ірина Халупа, 52 роки, директор Української служби "Радіо Свобода".

Купчинський народився у Відні, де батьки опинилися після Другої світової війни. Сім"я виїхала до Сполучених Штатів 1949 року, коли був 5-річним. Закінчив університет Лонґ Айленда, служив у збройних силах Америки, був командиром стрілецького загону у В"єтнамі. За участь у боях отримав кілька нагород, серед них — Пурпурове серце. Цією нагородою від імені президента США нагороджують вояків, які були поранені.

Після роботи у видавництві "Пролог" Купчинський 1991 року стає директором української редакції "Радіо Свобода". Тоді радіокомпанія ще розміщувалася в Мюнхені. 1992-го він відкриває корпункт "Радіо Свобода" в Києві.

Ірина Халупа була знайома з Купчинським із 1991-го.

— Тоді ще Роман був гарний — темноволосий, красивий. Пузатий став потім. Страшенно любив жартувати — на теми інтимних стосунків і власної сексуальної потужності. Своє чоловіче знаряддя називав "нерухомим майном". Іронічний, говорив по-вуличному. Матюкався. Деколи матюк був як крапка чи кома. Разом із тим страшенно сентиментальний. Якось розплакався, згадавши при мені, що поховав дружину Оксану із перснем, які вони робили собі на зразок старовинного гуцульського. Я просила в нього перстень, аби зробити собі копію, коли одружувалася, — пригадує Ірина.

Купчинський любив куховарити. Мав видану в США книгу про французьку кухню. Вона була замацана. Видно було, що завжди лежала на кухні.

Ірина Халупа востаннє бачила Романа Купчинського 30 листопада 2009 року. За місяць до того він прислав Ірині електронний лист. Писав, що невідомо, чи існують ФМ-приймачі або Інтернет там, куди він прямує. Однак обіцяв дізнатися і одразу повідомити колегам.

У Романа Купчинського в США залишився 21-річний син Маркіян. Покійний мріяв дожити до травня. Тоді Маркіян закінчує престижний університет у Пенсильванії.

Зараз ви читаєте новину «Роман Купчинський помер від раку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути