четвер, 10 вересня 2009 19:00

Ультразвуковим свистком Богдан Бутулай відлякує собак

Житель райцентру Володимир-Волинський на Волині 14-річний Богдан Бутулай — наймолодший винахідник України. Його остання інновація — електронний цифровий кутомір — торік здобула другу премію на Всеукраїнській виставці технічної творчості в Києві.

Прилад завбільшки як три сірникові коробки, має надзвичайно низьку похибку вимірювання. Ним зацікавилися швейцарські годинникарі — хочуть купити патент і запустити винахід у серійне виробництво.

Уперше Богдан здивував батьків у 7 років, коли із деталей зіпсованих радіоприймачів сконструював міні-модель вертольота.

— Його не відірвеш від техніки. Не знаю, в кого вдався, бо ми з чоловіком медики, в родині немає технарів, — каже про сина Алла Бутулай, 39 років.

Особлива гордість школяра —  ультразвуковий свисток для собак. У ньому поєднані п"єзовипромінювач та експериментальна плата із мультивібратором. Пристрій може відлякувати або, навпаки, кликати собак за допомогою ультразвуку.

Прилад-пульт без дротів дистанційно повідомляє санітаркам і черговому лікарю про критичний стан пацієнта

— Зробив його, бо набридло втікати від сусідської вівчарки. Вийдеш із дому — а вона кидається на тебе. Недавно випробував свисток на тому псі — подіяло. Тепер повезу його до Києва, може, хтось зацікавиться, — говорить Богдан.

Із першого класу хлопець відвідує шкільний технічний гурток. Винайшов і з однокласниками змайстрував універсальний сигналізатор для тяжкохворих у лікарнях. Прилад-пульт без дротів дистанційно повідомляє санітаркам і черговому лікарю про критичний стан пацієнта.

Хлопець сконструював і лікувальний прилад "Антимігрень". За допомогою світлових імпульсів різної частоти він знімає головний біль, покращує самопочуття.

— Бутулай щороку винаходить щось нове, — каже вчитель Богдан Новосад, 43 роки. — Сьогодні уже мізкує над приладом для діагностики пультів управління побутовою електронікою на основі інфрачервоного випромінювання. Далеко піде хлопчина.

Зараз ви читаєте новину «Ультразвуковим свистком Богдан Бутулай відлякує собак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути