середа, 26 серпня 2009 09:35

Відносини Венесуели та Колумбії дали тріщину

Відносини Венесуели та Колумбії дали тріщину

Венесуела готується розірвати дипломатичні відносини з Колумбією через прагнення останньої надати свої військові бази США. Про це заявив президент Венесуели УгоЧавес.

За словами венесуельського лідера, в подібних умовах "відсутня можливість" продовження відносин з Колумбією, і він вже віддав вказівки міністрові закордонних справ "розпочати підготовку до розриву дипломатичних відносин з цією країною".

Протягом останніх декількох тижнів Венесуела гаряче протестувала проти планів сусідньої Колумбії надати сім військових баз під розміщення військового контингенту США. На думку колумбійських і американських офіційних осіб, подібне рішення не направлене проти Венесуели, а має на меті допомогти колумбійцям боротися з повстанцями і наркодилерами.

Нагадаємо, на початку серпня президент Венесуели Уго Чавес попередив військове командування країни про необхідність підготуватися до ймовірного протистояння Колумбії. Чавес висловив думку, що "загроза наростає" і закликав армію і народ бути готовими до відбиття нападу.

Як повідомлялося, конфлікт між Венесуелою і Колумбією розгорівся через шведську зброю, виявлену у колумбійських бойовиків з лівоекстремістського угруповання FARC. Богота вважає, що реактивні протитанкові гранатомети потрапили до бойовиків з Венесуели.

Раніше президент Венесуели Уго Чавес заявив, що США намагаються "спровокувати війну" Колумбії з Венесуелою, щоб "захопити" найбільше в світі родовище важкої нафти в басейні річки Оріноко.

У цих цілях США мають намір використовувати сім колумбійських військових баз, які Богота готова надати для дислокації американських військ під приводом посилення боротьби з наркокартелями, вважає Чавес.

Президент навіть навів можливий сценарій бойових дій, згідно з яким після нападу Колумбії на Венесуелу США "втрутяться в конфлікт для установлення миру" і візьмуть під контроль нафтовий пояс Оріноко, де, за попередніми даними, залягає близько 235 мільярдів тонн важкої та надважкої нафти.

У зв"язку з кризою у відносинах з Колумбією Чавес "заморозив" відносини з цією країною і в кінці липня відкликав венесуельського посла з Боготи. Проте в суботу, не дивлячись на військову загрозу, президент оголосив, що повертає посла до Колумбії, щоб на противагу "військовим базам янкі" закласти "бази миру", повідомляє Росбалт.RU.

Зараз ви читаєте новину «Відносини Венесуели та Колумбії дали тріщину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути