понеділок, 12 травня 2008 13:38

Уго Чавеса звинуватили в підтримці колумбійських бойовиків

Влада Колумбії заявила, що має в своєму розпорядженні докази про підтримку президентом Венесуели Уго Чавесом бойовиків Революційних збройних сил Колумбії (FARC), яка впродовж багатьох років веде боротьбу проти законного уряду, передає Associated Press.

При цьому представники Колумбії посилаються на документи, що потрапили в їхнє розпорядження після ліквідації одного з лідерів FARC - Рауля Реєса, який був убитий 1 березня вході спецоперації колумбійського спецназу на території Еквадору.

У руках біля військових опинилися три ноутбуки: в цілому 11 тисяч файлів. Їхній зміст свідчить про те, що Уго Чавес і інші офіційні особи Венесуели впродовж декількох років тісно співробітничали з бойовиками.

Зокрема, Чавес нібито обіцяв надати членам FARC фінансову допомогу у розмірі 250 мільйонів доларів. Він був готовий забезпечити їх російською зброєю, зокрема ракетами земля-повітря, щоб протистояти колумбійській військовій авіації.

Крім того, Венесуела, як випливає із захоплених документів, мала намір створити на своїй території тренувальні табори для членів FARC. Вирішивши озброїти бойовиків і надати їм фінансову допомогу, Чавес нібито діяв проти США, які, на його думку, готують збройне вторгнення до Колумбії, щоб покінчити з FARC.

Неназваний представник американської розвідки у Вашингтоні підтвердив автентичність документів, додавши, що вони були передані США ще в березні. Зі свого боку представники Інтерполу заявили, що чекають від Колумбії доказів достовірності вказаних матеріалів.

Уго Чавес назвав документи фальшивкою і відкинув всі звинувачення про спонсорування бойовиків FARC. За його словами, вони були сфабриковані американськими спецслужбами. Він заявив, що Колумбія є пішаком США, і назвав те, що відбувається імперіалістичною змовою, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Уго Чавеса звинуватили в підтримці колумбійських бойовиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути