Будинок із прутиків: як Україна стала вразливою після розпаду СРСР

Ми часто озираємося на досвід країн Балтії, надійно захищених парасолькою НАТО. І думаємо, чому вони там - а ми тут, з війною, що тягнеться понад 10 років і суспільством, яке у більшості своїй досі її не усвідомило. Які історичні причини цієї ситуації?

Історія колишніх республік СРСР дуже нагадує стару англійську казку про трьох поросят, які будували собі домівки з різних матеріалів. І тільки країнам Балтії вдалося збудувати собі дім кам'яний і надійний, сховатись під захист сильних країн і почуватись у безпеці. Білорусь, приміром, не будувала взагалі. Україна ж збудувала дім із прутиків в надії, шо "і так сайдьот". Не зійшло. Росія під час розпаду СРСР зіграла з колишніми республіками в хованки, заплющила очі й відрахувала до п'яти. Хто не заховався - я не винувата.

...окрім відповідальності за напад існує ще й відповідальність за захист. І вона колективна, не лише влади. Ми ж закриваємо двері на ключ, коли йдемо на роботу...

Власне, єдиною формою справжньої перемоги, яку чесно можна такою означити, є ненапад Росії. Недопущення війни - це абсолютна і беззаперечна перемога. Все решта - лише варіанти завершення війни, кращі чи гірші. І тут не варто вдаватись до аргументів віктимблеймінгу та аморальності звинуваченння жертви - бо окрім відповідальності за напад існує ще й відповідальність за захист. І вона колективна, не лише влади. Ми ж закриваємо двері на ключ, коли йдемо на роботу, хоча ніхто не має права заходити у наш дім і виносити телевізор і сховані долари. Бо турбуватись про свою безпеку - нормально. Так влаштований світ.

І що прикметно, країни Балтії, яким вдалось сховатись під парасольку НАТО, мали приблизно такі ж стартові проблеми, як і ми. Ті ж росіяни, та ж російська мова. До слова, Естонія планує відмовитись від викладання російською в школах аж до 2035-го року. Бо занадто велика частка російськомовних естонців. І от приклад, що не мова вирішує, а ті, хто нею розмовляють.

Але я не звинувачую українців, бо насправді, нам вдалось навіть більше, аніж могло б бути. Бо на відміну від країн Балтії, ми не мали у своєму історичному анамнезі незалежного життя. Оце наше "відновлення незалежності у 1991-му" тільки звучить гарно, але ті короткотривалі незалежності минулого нічого не вирішували і досвіду самоуправління за них українці не встигали набратись.

Захід і Схід України зростали під абсолютно різними імперіями - у цьому наша проблема. Це навіть не немовлята-близнюки, яких розлучили у дитинстві, а щось гірше

Захід і Схід України зростали під абсолютно різними імперіями - у цьому наша проблема. Це навіть не немовлята-близнюки, яких розлучили у дитинстві, а щось гірше. Навскидку навіть складно пригадати період, коли востаннє Схід та Захід по-справжньому бачились як співгромадяни і сприймали один одного як мешканців однієї країни. Звучить трагікомічно, але зустрілись брати лише у тюрмі СССР після 45-го року і мені навіть бентежно думати про те, що відчували галичани, які могли їхати у відрядженя на Схід і навпаки.

Про це дивно думати, але справді масово українців один з одним познайомила аж велика війна. Галичани побачили красу степів, а наддніпряни - затишок Галичини. Так, це далеко не ідеальний процес, бо внутрішня ксенофобія існує і зацікавлені особи одразу почали розігрували карти "не-мовних ждунів" і "спекулянтів-галичан", а недалекі підхоплювали ці наративи у соцмережах.

...треба розвивати у собі колективну ментальну придатність до порозуміння, емпатії та співпраці, інакше це буде безкінечний пошук фізично придатних на фронт

Але зараз вже очевидно як божий день, що кудись рухатись ми можемо лише разом і для цього треба будувати партнерські стосунки. Бо окремо Галичина, попри весь свій шарм, традиції і україномовність ніколи не зможе виконувати функції цілої України. А наддніпрянська Україна без Галичини дуже швидко знову стане УРСР. І що варто навчитись приймати відмінності інших українців, бо їхній історичний бекграунд відмінний від вашого. Але завжди пам'ятайте - вони цього не обирали. Могутніші імперії минулого робили вибір за нас, де б ми зараз в Україні не мешкали. І оцей стик двох напів-Україн минулого не обов'язково робити потворним шрамом, а чимось елегантнішим і об'єднуючим. Щось на кшталт спайки золотом реставрованої у кінцуґі вази (пробачте, пафосний лірик у мені мусив вжити цю метафору). І треба розвивати у собі колективну ментальну придатність до порозуміння, емпатії та співпраці, інакше це буде безкінечний пошук фізично придатних на фронт.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі