Речник Зеленського показав справжнє обличчя: зверхність, брехня, зневага

Дмитро Литвин погодився дати інтерв'ю у світлі звинувачень журналістів на тиск з боку ОП та особисто спічрайтера президента. Ось тут починаєш прозрівати масштаб фаховості: жодної конкретики, суцільні зверхні відмовки. І головне, відкритість Зеленського: лише 7% інтерв'ю - українським журналістам. Що далі?

Я тут інтерв'ю зі спічрайтером Зеленського прочитала. Нещодавно Дмитро Литвин був призначений на посаду радника з комунікацій. Країні завжди, як виявилось, потрібний Литвин. Так от, радник із комунікацій просто блискуче продемонстрував, як не треба комунікувати не те, що з медіа, а ні з ким.

Ліга.нет і журналістка Валерія Кондратова розмовляли з імʼяреком 13 жовтня. Після того, як УП заявила про тиск на себе з боку ОП взагалі і радника Литвина зокрема. Питання гарні, медійниця намагається зʼясувати всі обставини, уточнюю, перепитує, наводить приклади. А що ж Литвин? А Литвин морозиться. Демонстративно. Зневажливо. Наприклад:

- Українська правда цього тижня заявила про системний тиск з боку Офісу президента. Розкажіть свою версію подій. Що відбулося?

- У мене немає версії.

І користується цим прийомом - відповідь однією беззмістовною фразою, - часто. Прямо зловживає відповідями без відповідей. І це звучить так:

"Я не хочу коментувати". "Ну, хтось теж один раз потрапив". (Питання було, чому відомі медіа не можуть потрапити на пресконференції Зеленського). "Я чув про це багато разів". (Відповідь на питання: "Чому у вас в пріоритеті іноземні медіа?". "Ви ж самі кажете, що розумієте, для чого це робиться". "Ну, по-перше, це було до призначення. По-друге, там же був якийсь зміст". (Питання було: Чи допустимо для радника, який займається медійною підтримкою президента, використовувати характеристики до медійників типу "дебіл Бутусов, як завжди, на підкормі російської пропаганди"?). "Тому що я людина і маю право на емоції".

"Він людина і має право на емоцію". (Питання було щодо зриву Зеленського на пресконференції на адресу журналіста УП Романа Кравця). "Я невеликий теоретик медіа, щоб прямо давати такі ролі". (Питання: "Яку роль, на вашу думку, відіграють журналісти?").

Якщо стільки людей заявляють про те, що ти тиснеш - то, може, у тебе все-таки будуть якісь версії?! Може, ти таки тиснеш?

Розумієте? Там він не чув, там не знає, там не хоче коментувати, там "ролі не дає", там каже про емоції, на які мають право і він, і президент, і так далі. Відповідаючи на одне з питань, уточнює: "Коли ти кажеш, що ти щось не робиш, - ну хто в це повірить? Якщо стільки людей заявляють протилежне". Якщо стільки людей заявляють про те, що ти тиснеш - то, може, у тебе все-таки будуть якісь версії?! Може, ти таки тиснеш? Порожнє і зверхнє інтервʼю людини, яка дотична до вибудови комунікацій та роботи з інформацією першої особи в державі.

Добре, що вийшло це інтервʼю. Щоб ілюзії розвіялись остаточно. Але от що цікаве ми дізнались з цієї розмови: "Дзеркало тижня повідомило, що за весь час президентства Зеленського та великої війни їхні журналісти лише один раз були запрошені на off the record (закриті зустрічі з медіа) і один раз їм дозволили взяти участь у пресконференції Зеленського;

- 5 канал скаржиться на негласну вказівку високопосадовцям і військовим керівникам - не контактувати з їхніми журналістами;

- УП заявила, що "саме Литвин є тією людиною, яка спускає по владній вертикалі заборону для чиновників та силовиків спілкуватись з Українською правдою... Саме Литвин віднедавна викреслює УП зі списків запрошених редакцій на зустрічі з президентом. Саме він телефонує з криками до людей, які ігнорують ці заборони";

- Лана Зеркаль стверджує, що ОП так само намагається тиснути на громадські ініціативи та організації: "Неугодних не допускають на експертні форуми, погрожуючи організаторам, що тоді "нікого з уряду не буде". Представникам міністерств та послам напряму забороняють відвідувати заходи, які організовують "нелояльні ГО". Далі йдуть спроби підважити репутацію - від запуску пліток через телеграм до відвертої брехні серед донорів і партнерів".

- За підрахунками "Слово і діло", на осінь 2023 року 97% спілкування Зеленського відбувалося з іноземними журналістами. Частка інтерв'ю для українських ЗМІ - лише 7%;

Ну і квінтесенція сказаного Литвиним: "У нас ще не було настільки відкритого президента, який би так багато представляв українську позицію публічно, в медіа, зверненнях, в соціальних мережах. Це такий рівень публічності, якого ніколи ще не було".

Правий, у нас ще такого не було.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі