Рівняння на Ізраїль! Блискуча спецоперація, що увійде в історію

Бойовики Хезболли користувалися пейджерами, щоб ізраїльтяни не відстежили їхніх пересувань. І саме цим скористався Моссад, щоб зарядити пристрої вибухівкою. Але чому Ізраїль не розвинув військовий успіх?

Іронія вчорашньої спецоперації Моссаду в Лівані була в тому, що смс, після якого пейджери почали грітися й вибухати, була від керівництва Хезболли (чи, принаймні, під таку замаскована).

Результат забезпечили 30-50 грамів вибухівки, котрі були закладені в кожен із 4-5 тисяч приладів до їхнього прибуття в Ліван

Результат забезпечили 30-50 грамів вибухівки, котрі були закладені в кожен із 4-5 тисяч приладів до їхнього прибуття в Ліван (а частина - в Сирію та Іран). Тайванська компанія-виробник заперечує всякий звʼязок із спецоперацією й киває на якусь європейську, котра використала їхню торговельну марку.

Найцікавіше - чому Ізраїль не використав учорашню розгубленість у лавах терористичної організації й не підкріпив успіх переконливою військовою атакою? Причина - позиція американської адміністрації. Демократам категорично невигідне ще одне джерело кризи на Близькому Сході напередодні виборів.

...очевидно, ізраїльтяни вирішили віддати ініціативу наступного загострення в руки шейху Насраллі з іранцями

З іншого боку, сотні тисяч жителів півночі Ізраїля відмовляються повернутися в домівки доки небезпека від Хезболли не буде мінімізована (принаймні, ті не відведуть своїх бойовиків за ріку Літані, як це передбачається відповідною резолюцією РБ ООН). Тому, очевидно, ізраїльтяни вирішили віддати ініціативу наступного загострення в руки шейху Насраллі з іранцями, а до його реакції на вчорашню операцію свої бойові дії не розширювати.

Мене багато що захоплює в діях ізраїльських спецслужб і армії в останні 11 місяців. Крім одного: в результаті цих успіхів Нетаніягу, якого, здавалося, після 7.10.23 ніщо вже не врятує від викидання на політичну помийку, має сьогодні всі шанси зберегти владу й продовжити "рулити" країною третє десятиліття - разом із своєю ганебною коаліцією.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі