Ядерне фіаско Путіна: чому залякування вже не працює

Як виявилося, ядерна зброя не захищає країну від звичайного вторгнення. Погрози застосування ядерної зброї від частого використання перетворюються на смішні меми, але не лякають. У чому Кремль помилився?

Велика російсько-українська війна спростувала два з трьох популярних серед авторитарних країн уявлень про користь володіння ядерною зброєю. Перше: ядерна зброя агресора не створює паралізуючої дії на жертву агресії. Саме це і є суттю російської стратегії, яку західні дослідники називали "ескалацією заради деекскалації" - уявний параліч жертви перед ядерною величчю агресора. Жодна інша ядерна країна такого не видумувала, не витрачала на це час, відповідно, не помилялась з політичними властивостями ядерної зброї так катастрофічно, як РФ. Навіть авторитарний Китай не намагався паралізувати В'єтнам у 1979 році страхом перед застосуванням ядерної зброї.

...ядерна зброя не захищає ядерну країну від неядерного вторгнення. Раніше це довели арабо-ізраїльські війни

Друге: ядерна зброя не захищає ядерну країну від неядерного вторгнення. Раніше це довели арабо-ізраїльські війни. Хоча медіа пишуть, що теоретики із ядерного стримування цим здивовані, навряд чи це так. Це, скоріше, здивувало експертів з російської політики. Вторгнення кількох неядерних бригад на територію ядерної держави без відома інших ядерних держав не є тригером використання ядерної зброї. Щоб стати тригером, напад має відбутись у союзі з іншою ядерною державою, що вказувало б на прелюдію ядерного нападу, або ж у випадку РФ - створювати загрозу самому існуванню російської держави.

Тим часом російська держава всіма силами демонструє, що навіть не помітила вторгнення, і джерело її існування десь на полярних криптофермах з автономним живленням від ядерних реакторів. Для військових у практичних критеріях використання ядерної зброї нічого не змінювалось з часів холодної війни. Гібридна війна на цю глибину не занурилась, вона на поверхні в інформаційному просторі і свідомості тих, хто живе цим простором.

Третій факт ще очікує повторного підтвердження. Колишній СРСР продемонстрував, що ядерна зброя не вбереже ядерну країну від розпаду. Московські розробки використання ядерної зброї проти сепаратних територій у міжнародно визнаних кордонах існували. Тоді, напевно, вперше і виникла ідея паралізувати когось страхом перед деструктивною величчю ядерної зброї. Тоді потенційним об'єктом були сепаратні еліти. Але ті навіть не зрозуміли, що їх цим лякають і вискочили з СРСР , як тільки політичні обставини стали сприятливими. Тепер для переляку потенційних сепаратних еліт у Кремля є кадирівські тік-ток війська, десь дотичні до полярних криптоферм з автономним живленням від ядерних реакторів.

Для чого тоді комусь потрібна ядерна зброя? Все для того ж, що у 1960-ті роки було закладено у Договір про нерозповсюдження ядерної зброї - для уникнення великої війни між володарями ядерної зброї. Переслідування будь-яких інших цілей неминуче зробило б ядерним весь світ. Цього досі ніхто у світі не хоче.

...чому РФ продовжує боятись, що Україна стане членом НАТО і увійде в союз з іншими ядерними державами? Адже поки Україна не член Альянсу, вона може без ризику великої ескалації просуватись своїми звичайними військами...

У цьому зв'язку питання: чому РФ продовжує боятись, що Україна стане членом НАТО і увійде в союз з іншими ядерними державами? Адже поки Україна не член Альянсу, вона може без ризику великої ескалації просуватись своїми звичайними військами все ближче до російських полярних криптоферм з автономним живленням від ядерних реакторів, не зустрічаючи кадирівських тік-ток військ.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі