Держава платить сотні мільярдів зернотрейдерам, а податки підіймає - нам

Цікава ситуація склалася в Україні загалом і на аграрному ринку зокрема. Влада хоче підняти ставку ПДВ для всіх до 24%. І водночас - відшкодовує 140 млрд грн щороку зернотрейдерам. Чи не час щось із цим зробити?

Поки всій країні хочуть підняти податки через зростання ставки ПДВ до 24% з 20% (заплатить кінцевий споживач товарів та послуг, тобто простий українець), зернотрейдери обурилися проєктом податкової зміни щодо них - зокрема, порядку реєстрації податкових накладних.

На даний момент при поверненні не менше 80% експортної виручки для них діє спрощений порядок. Захистом зернотрейдерів зайнялася Європейська бізнес-асоціація в Україні. Податкова у нас, звісно, ​​ще та чарівниця з нормотворчості. Але тут ось що цікаво. Ми маємо сировинну країну? Так. Ключова сировина аграрна? Так.

Тоді ось низка питань для роздумів.
1. Де наш резервний національний фонд, який мають основні сировинні країни? Чому його потенційні активи через політичний лобізм пішли зернотрейдерам?
2. Де наші експортні мита як наповнювач бюджету? Чому вони залишилися лише на брухт і трохи на насіння? На даний момент Україна отримує в рік експортного мита: та-дам! На 500 млн. грн. або 12 млн. дол.
3. Чому навіть під час війни держава відшкодовує ПДВ під час експорту сировини, а не стимулює її переробку, відшкодовуючи ПДВ лише за експорту товарів з високим рівнем додаткової вартості?

У рік держава витрачає на відшкодування ПДВ 140 млрд. грн. і більша частина йде на дотації експорту сировини. Так, ви прочитали правильно. Держава за допомогою відшкодування ПДВ дотує експорт аграрної сировини

У рік держава витрачає на відшкодування ПДВ 140 млрд. грн. і більша частина йде на дотації експорту сировини. Так, ви прочитали правильно. Держава за допомогою відшкодування ПДВ дотує експорт аграрної сировини. До речі, відшкодування не потрібно скасовувати. Просто під час експорту сировини пільгову нульову ставку ПДВ треба поступово підняти до базового рівня - для сировинних товарів.

Це не тільки заощадить гроші державі, а й простимулює переробку та зміну структури економіки у бік складнішої моделі. Яка створить більше робочих місць та заплатить більше податків. І це не вдарить по фермерах. Тому що більшість із них зараз відрізані від портів та/або залізниці. Зерно у них за внутрішніми цінами купують зернотрейдери. Часто роблять це або за готівку, або купуючи зерно у платників єдиного податку.

Звідки ж тоді зернотрейдери мають право на податковий кредит? Фізичне зерно у них куплено за готівку, а юридично - у фірм-скруток, які продають доки на зерно та податковий кредит на додачу. То, може, не треба підвищувати ПДВ для посполитих?

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі