МЗС-2 від президента Зеленського: чи варто вигадувати велосипед

Президент оголосив про створення структури, яка за функціями повинна дублювати Міністерство закордонних справ. З 2019-го ми спостерігаємо, як Банкова послідовно зводить МЗС нанівець. То чи варто для початку повернути міністерству його вагу і функції?

Вибачте, але як колишній дипломат, повинен написати: перед тим, коли створювати "щось нове і небачене", треба навести лад із тим, що є.

Посол - це або мегаполітик з прямим доступом до президента, або мегадипломат, посольство - це не півтора каліки чи заробітчанина на пенсії, а десятки-сотні фахівців. МЗС має бути за впливом на другому місці після Банкової...

Посилити МЗС фінансово і кадрово, зокрема. Посол - це або мегаполітик з прямим доступом до президента, або мегадипломат, посольство - це не півтора каліки чи заробітчанина на пенсії, а десятки-сотні фахівців. МЗС має бути за впливом на другому місці після Банкової/КМУ, займатися усім: зовнішньою політикою, економікою, інвестиціями, культурою, освітою. Якщо ми хочемо бути центром регіону або й світу.

Зовнішньополітичне відомство повинно мати повноваження впливати на роботу інших міністерств щодо поліпшення механізмів міждержавної взаємодії. Врешті-решт, в МЗС має бути один єдиний керівник, а не три, як зараз. І дім на Михайлівській має бути одним із ключових чи й навіть єдиним мозковим центром європейської та євроатлантичної інтеграції, адже це включає всі сфери нашого життя, а не просто дипломатичні прийоми.

Коли я чую, що ми будемо створювати щось паралельне "красіве", аби дбати про наших людей за кордоном, у мене кров з очей ллється. А ми нічого не хочемо у себе зробити, щоб вони прагнули повернутися?

Коли я чую, що ми будемо створювати щось паралельне "красіве", аби дбати про наших людей за кордоном, у мене кров з очей ллється. А ми нічого не хочемо у себе зробити, щоб вони прагнули повернутися? Чи знову витрачатимемо зусилля на якусь дурню, щоб потім робити вигляд, що ніхто нічого такого і не пропонував. Досвід 2019-го вже би мав навчити: всі потуги народити щось нове і неординарне призводять лише до катастрофи того, що раніше нормально функціонувало, поки його не почали "реформувати".

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі