Відставити паніку! Україна в 2025 матиме гроші на війну - не менше, ніж РФ

Твердження, нібито НАТО дає Україні втричі менше грошей на оборону, ніж витратить Росія в наступному році - хибні. Якщо порахувати всю допомогу від партнерів, то вийде навіть більше, ніж у ворога

Зустрів твердження, що обіцяна країнами НАТО допомога втричі менша, ніж витрачає Росія на війну.

Тупо арифметично це майже так - "оборонний" бюджет РФ у 2024 році становить 10.4 трлн. рублів або приблизно 115 млрд доларів. На 2025 рік у них попередньо заплановано зменшення витрат до 8.5 трлн, але це нісенітниця, на яку ми не звертатимемо уваги - потім все одно збільшать. 115 млрд доларів більше, ніж "НАТОвські" 40 млрд євро, приблизно в 2.6 рази, але бог із ними.

Питання в іншому - а навіщо потрібно порівнювати російський бюджет із розміром допомоги країн НАТО? Бюджет РФ слід порівнювати з бюджетом України. А потім до другого додавати допомогу різних країн та організацій.

Давайте візьмемо українську бюджетну декларацію на 2025 рік. Там у нас витрати на безпеку та оборону закладені у розмірі 2.2 трлн гривень. З передбачуваним курсом 45 грн. це приблизно 49 млрд доларів. Додаємо до них 40 млрд євро від країн НАТО, 50 млрд доларів за проєктом G7 та 5 млрд євро від ЄС. Є й інші проєкти військової допомоги, але обмежимося головними сумами, щоб не поринути у бухгалтерію.

Склавши чотири головні суми, отримаємо майже 150 млрд. доларів. Якщо врахувати, що в програмі G7 не вся допомога військова, і ще кілька нюансів, вийдемо на суму, яку можна порівняти з російською

Склавши чотири головні суми, отримаємо майже 150 млрд. доларів. Якщо врахувати, що у програмі G7 не вся допомога військова, і ще кілька нюансів, вийдемо на суму, яку можна порівняти з російською. Ой, дива, куди ж поділася триразова перевага Росії?

І ще питання - навіщо лякати українців та нав'язувати їм комплекс жертви? Щоб у черговий раз просунути маячню, нібито "Захід нас штовхає до переговорів"? Може, я когось засмучу, але цифри говорять про протилежне.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі