Гігантське очне яблуко у космосі - сестра нашої Землі?

Планета з великою кількістю води, атмосферою та, можливо, життям - розташована за якихось 50 світлових років від Землі. Чи скоро вдасться її відвідати?

Декілька груп вчених використовували телескоп "Джеймс Вебб" для збору даних про планету-океан, розташовану на відстані 50 світлових років від Землі. Близьке розташування цього світу дозволить зібрати дані про атмосферу і зробити висновок про потенційне життя на екзопланеті. Це найкращий кандидат для пошуку слідів інопланетного життя, запевняють вчені. Але зовнішній вигляд екзопланети теж не залишить байдужим - вона до оторопи схожа на очне яблуко.

Екзопланета LHS 1140b відкрита методом транзиту у 2017 році. Навколо своєї зірки - тьмяного червоного карлика - вона обертається кожні 25 діб. Близькість зірки компенсується її слабким світлом, і тому екзопланета не згоріла у її випромінюванні. Більше того, припливне захоплення утримує екзопланету весь час одним боком до зірки, найсильніше нагріваючи постійно звернену до світила сторону. Але навіть це не спалює поверхню екзопланети. Однак - робить її дивною на вигляд.

...на зверненому до зірки боці екзопланети може бути до 20 °C. Це досить комфортна для зародження відомого нам біологічного життя температура

Як показало нове дослідження, на зверненому до зірки боці екзопланети може бути до 20 °C. Це досить комфортна для зародження відомого нам біологічного життя температура. Виходячи з отриманих після спостережень та розрахунків даних, щільність екзопланети становить 5,6 г/см3. Оскільки її радіус в 1,76 рази більший за земний, а маса більша за масу Землі в 5,6 раза, вчені роблять висновок, що це або схожа на наш Нептун планета зі щільною газовою оболонкою, або планета-океан. За розрахунками, найімовірніший другий варіант.

Якщо LHS 1140b - це дійсно водний світ із глобальним океаном, то при середньозваженій температурі близько -50 °C він весь укритий кригою, за винятком порівняно невеликої ополонки на боці, зверненому до зірки. За підрахунками вчених, діаметр проталини у льодах досягає 4000 км. Збоку така планета виглядатиме як колосальне біле очне яблуко, що висить у чорноті простору і дивиться на світ своєю зіницею.

Це відкриття змусить вчених ще багато разів звертати свій погляд на LHS 1140b, як на один із найперспективніших світів, де існує найбільша ймовірність виявити ознаки біологічного життя

Важливим відкриттям стала наявність азоту у складі атмосфери екзопланети та мінімум водню. Це свідчить про вторинність атмосфери - що вона сформувала свій склад у процесі еволюції, а не отримала у спадок з народження від протопланети. Це відкриття змусить вчених ще багато разів звертати свій погляд на LHS 1140b, як на один із найперспективніших світів, де існує найбільша ймовірність виявити ознаки біологічного життя.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі