Українець Сергій Корольов. Замість світової слави - сталінський концтабір

Як воно - здійснювати винаходи світового рівня у концтаборі, а не в лабораторії? Сергій Корольов міг і не стати батьком радянської космонавтики. Чому?

Адепти СРСР люблять розказувати про космічні досягнення "совка". А ви знаєте, що СРСР міг не перегнати США в космічній програмі? І саме сьогоднішній день 86 роки тому став вирішальним у цій історії: 27 червня 1938 сталінські посіпаки заарештували українця Сергія Корольова - батька радянської космонавтики. Пакет звинувачень для уродженця Житомирщини був стандартний: агент німецько-японсько-англійських розвідок.

...його одразу не розстріляли. Вирок: десять років виправно-трудових таборів із позбавленням прав на п'ять років та конфіскацією майна. Місце покарання - Колима

На щастя, його одразу не розстріляли. Вирок: десять років виправно-трудових таборів із позбавленням прав на п'ять років та конфіскацією майна. Місце покарання - Колима. Надзусиллями друзів у вересні 1940 року так звані запобіжні заходи покарання замінили відбуванням терміну в ЦКБ-29, яким керував ще один "зек" Туполєв (так-так, той самий батько радянського авіапромисловості теж був засуджений як ворог народу і відбував покарання в трудовому таборі!). Корольов на той час був на межі повного фізичного виснаження.

Лиш 1944 року Корольов був частково реабілітований, але його і надалі лишили в трудовому таборі "шарашка" де він під наглядом енкаведистів працював над своїми проєктами. Потім була повна реабілітація та світова слава. Перша у світі міжконтинентальна балістична ракета Р-7. До речі, Р-7 стала основою для створення цілої родини ракет-носіїв, що забезпечили низку фундаментальних досягнень у галузі безпілотної та пілотованої космонавтики.

4 жовтня 1957 був запущений перший в історії штучний супутник Землі. 12 квітня 1961 - здійснено перший космічний політ Юрія Гагаріна на кораблі "Восток". 12 жовтня 1964 був виведений на орбіту перший багатомісний корабель серії "Восход" із екіпажем на борту.

...батьки радянської авіації та космонавтики робили свої креслення не в наукових лабораторіях, а в сталінських концтаборах. І єдиною нагородою, на яку вони могли сподіватись - були їхнє життя та свобода

Сергій Корольов помер передчасно - від травм, яких зазнав у концтаборі, але це тема окремої історії. Проте цього всього могло не бути, якби у 1940 році його "милостиво" за вказівкою Берії не перевели з тюрми до трудового табору. Тож щоразу, коли адепти СРСР розказують вам, що СРСР обігнало США - нагадуйте їм, що батьки радянської авіації та космонавтики робили свої креслення не в наукових лабораторіях, а в сталінських концтаборах. І єдиною нагородою, на яку вони могли сподіватись - були їхнє життя та свобода.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі