Естонський професор з Росії виявився шпигуном ГРУ

Тартуський університет - один із найпрестижніших ВНЗ у Європі. Для росіян він був ще й центром спротиву тоталітарній системі за часів СРСР. Що ж змінилося?

В'ячеслава Морозова, громадянина РФ, який викладав у найпрестижнішому університеті Тарту, було засуджено до 6 років тюремного ув'язнення за підрив національної безпеки Естонії. Він шпигував протягом 14 років, доки не був заарештований у січні цього року. Академіка визнано винним у шпигунстві на користь російської військової розвідки в рамках кампаній з саботажу, електронної війни та збору інформації.

...Морозов збирав інформацію про політику оборони та безпеки Естонії, а також про людей та інфраструктуру, пов'язаних із нею. Морозов був завербований у Росії на початку 1990-х років

Суд ухвалив, що Морозов збирав інформацію про політику оборони та безпеки Естонії, а також про людей та інфраструктуру, пов'язаних із нею. Морозов був завербований у Росії на початку 1990-х років. Він навчався у санкт-петербурзькому університеті наприкінці 1960-х років. Але активно він почав працювати, коли вирішив переїхати до Естонії. Подавати заявку на посаду викладача в Тартуському університеті було суто кліматичним вибором, але коли він отримав її, то повідомив про це своїх керівників із ГРУ РФ.

Морозов використав свою посаду професора в найкращому вищому навчальному закладі Естонії, щоб отримати доступ до конференцій та ключових осіб для збору інформації про внутрішню, зовнішню та оборонну ситуацію Естонії. Хоча він і не мав доступу до державної таємниці, але він збирав інформацію здебільшого на наукових конференціях та семінарах, коли розмовляв з учасниками під час кава-брейку. Його проінструктували, на що саме звертати увагу в таких розмовах.

З ним спілкувалися багато російськомовних ЗМІ з Литви, Латвії, Естонії та Фінляндії

Він був одним із головних експертів у справах Росії, який виступав у наукових та засобах масової інформації в країнах Балтії. Він є співорганізатором великої конференції щодо Росії, яка щорічно відбувається у Тарту в червні. У 2023 році він отримав стипендію у Мюнхені та конференцію в Осло. З ним спілкувалися багато російськомовних ЗМІ з Литви, Латвії, Естонії та Фінляндії.

Він міг відображати кола, які займаються Росією в ЄС, світ експертів та засоби масової інформації. Це до питання експертів. На жаль, це правда. Захід "експортує" ось таких нікому не відомих експертів, вся експертиза яких полягає у прогулянках по кава-брейках на конференціях і в тому, що вони навчали у школі англійську.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі