"Росатому" незабаром доведеться піти з Європи?

Фінляндія розпочала власний видобуток урану, і незабаром може потіснити Росію на ринку ядерного палива у Європі

Фінляндія, частина атомних електростанцій якої зараз працює на російському паливі, може майже вивести одну з них на самозабезпечення і заразом потрапити до списку найбільших світових видобувачів урану. Зусилля Фінляндії відповідають політиці ЄС щодо позбавлення від російських енергоресурсів, у тому числі в ядерній енергетиці.

Гірничодобувна компанія Terrafame повідомила, що почала видобувати уран на родовищі в Соткамо, розташованій у центральній частині Фінляндії. На повну потужність виробництво планується вивести у 2026 р., коли річний обсяг має сягнути 200 тонн. Рудник передбачається використовувати щонайменше 30 років. Уран вирушатиме на збагачення за кордон.

...Фінляндія зможе посісти 7-ме місце в рейтингу країн з його видобутку разом із Південною Африкою. На першому місці в ньому стоїть Казахстан, Росія посідає 6-те...

При виробництві 200 т урану на рік Фінляндія зможе посісти 7-ме місце в рейтингу країн з його видобутку разом із Південною Африкою. На першому місці в ньому стоїть Казахстан, Росія посідає 6-те (дані Світової ядерної асоціації на 2022 р.). У Фінляндії працюють п'ять АЕС, які виробляють понад 30% електроенергії. Terrafame отримала дозвіл уряду на здійснення видобутку урану в 2020 р. Дві станції, збудовані ще Радянським Союзом, працюють на російському паливі, але Фінляндія має намір замінити його поставками американської Westinghouse, коли закінчиться термін чинних контрактів у 2027 та 2030 роках.

Інші європейські країни, що залежать від Росії, теж прагнуть розірвати з нею зв'язки. АЕС російського дизайну працюють також у Болгарії, Чехії, Угорщині та Словаччині. Усі вони, за винятком Угорщини, підписали угоди із Westinghouse про закупівлю палива.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі