Тарас Кузьо
Професор Національного університету "Києво-Могилянська академія"
27.05.2024

Слабкість США та Німеччини надають сили "осі зла"?

Велика Британія звинуватила Китай у збройній допомозі Росії. США вимагають пояснень, адже бояться ескалації відносин з країною-агресоркою. Однак до чого такий страх призвів?

Виступаючи з головною промовою на Лондонській оборонній конференції 22 травня, міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс знову підтвердив, що його країна є лідером Заходу у боротьбі з віссю авторитарних держав: Китаю, Ірану та Північної Кореєю - на чолі з Росією. Зовнішня політика Великої Британії не зміниться, навіть коли Лейбористська партія переможе на виборах 4 липня - що, як показують опитування громадської думки, цілком імовірно.

...Захід розділений на дві групи, де "яструби" на чолі з Великою Британією оголошують своєю метою військову поразку Росії

У цій боротьбі Захід розділений на дві групи, де "яструби" на чолі з Великою Британією оголошують своєю метою військову поразку Росії. Яструбині союзники Сполученого королівства включають чотири країни Північної Європи, три країни Балтії, Польщу та Чехію. Раніше вони надсилали танки, бронетехніку і ракети та підтримували право України застосовувати їх на території Росії. США та Німеччина натомість ніколи не ставили за мету поразку Росії у війні. Це вплинуло на показові поставки військової техніки в Україну, початкове небажання надсилати танки та літаки та продовження заборони застосування їхньої зброї на території країни-терористки. США також заявили про свою незгоду з атаками України на російські енергетичні об'єкти.

Шаппс показав, що Британія також оголошує себе більш агресивною щодо авторитарних союзників Росії - особливо Китаю. Лондон приєднався до США у більш критичному ставленні до Пекіна під час президентства Дональда Трампа в 2016-2020 роках. У 2020 році Британія оголосила, що не буде купувати технологію Huawei 5G для своїх телекомунікаційних мереж. Будь-яка технологія Huawei повинна бути видалена з мобільних мереж до 2027 року.

Велика Британія зараз займає більш радикальну позицію, ніж США, щодо військового союзу Китаю з Росією. Шаппс заявив: "І сьогодні я можу розкрити, що ми маємо докази спрівпраці Росії та Китаю у розробці бойової техніки для використання в Україні." Він вказав на зростання обсягів торгівлі між Росією та Китаєм на 64% після повномасштабного вторгнення в Україну.

...менш агресивна адміністрація Джо Байдена в США заперечила твердження Британії, нібито Китай постачає військове обладнання до Росії

Однак менш агресивна адміністрація Джо Байдена в США заперечила твердження Британії, нібито Китай постачає військове обладнання до Росії. Радник США з національної безпеки Джейк Салліван вважав коментарі Шаппса суперечливими: "Я з нетерпінням чекаю на розмову з Великою Британією, щоб переконатися, що у нас є спільна картина дій, яку ми мали, коли були на одній сторінці", додавши, що він хоче краще зрозуміти, на які джерела посилався Шаппс у своїй заяві.

Адміністрація Байдена засудила Китай за надання ключових компонентів для відновлення промислової бази Росії, але не вказувала, що він постачає військове обладнання. США використовують дипломатичну мову та граються словами. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Китай не постачає "справжню зброю" Росії для використання в Україні, однак він сказав, що Китай розбудовує військову машину Москви, надаючи критичні компоненти, "які використовуються для допомоги Росії". Задяки чому ВПК країни-агресорки працює надзвичайно швидко та ефективно, особливо у виробництві боєприпасів, танків, бронетехніки, ракет." Росія імпортує майже три чверті верстатів і 90% мікроелектроніки з Китаю.

...Британія визнає, що авторитарна вісь країн перебуває у стані війни із Заходом, тоді як США відмовляються це робити і вважають за краще по-страусячому тримати голову в піску

Як лідер радикального табору на Заході, Шаппс більш прямий і чесний у заявах про те, що робить Китай. США використовують быльш дипломатичні звороти, щоб замаскувати свою слабку позицію в міжнародних справах, зокрема щодо Росії та Китаю. По суті, Британія визнає, що авторитарна вісь країн перебуває у стані війни із Заходом, тоді як США відмовляються це робити і вважають за краще по-страусячому тримати голову в піску. Найбільше, що США зроблять - це накладуть санкції на понад 100 китайських організацій.

У перші два роки після повномасштабного вторгнення Китай зберігав проросійський нейтралітет і не надсилав Росії військової підтримки. Слабкість адміністрації Байдена у підтримці України стала причиною того, що на третьому році війни Китай розпочав постачати Росії військову техніку. Пекін уважно стежив, як США упродовж перших двох років великої війни боялися "ескалації" і через це ніколи не підтримував військову поразку Росії. Китай бачив, що США та Німеччина, Байден і канцлер Олаф Шольц надіслали Україні рівно стільки військової допомоги, щоб вона не зазнала поразки. Але геть недостатньо - для перемоги на полі бою.

Страх США та Німеччини перед ескалацією послав Росії та Китаю сигнал про слабкість Заходу та відсутність політичної волі виграти війну. Отже, Росія та Китай посилили свої дії

Страх США та Німеччини перед ескалацією послав Росії та Китаю сигнал про слабкість Заходу та відсутність політичної волі виграти війну. Отже, Росія та Китай посилили свої дії. Кремль розширив свою жорстоку війну проти України та здійснює низку заходів гібридної війни (наприклад, шпигунство, вбивства, терористичні вибухи, дезінформація, підтримка ультраправих політичних партій) по всій Європі. Тим часом Китай лякає Тайвань військовими навчаннями та іншими погрозами.

Слабкість Байдена і Шольца в міжнародних справах і небажання прийняти, що Захід перебуває у стані війни з віссю авторитарних держав - сприяли ескалації конфлікту, підбадьоривши Росію, Китай та Іран. Країна, яка найбільше постраждає від відсутності політичної волі у Байдена та Шольца, - це Україна з більшими руйнуваннями та вищими жертвами серед військових і цивільного населення. Британію слід похвалити за публічне засудження Китаю за підтримку геноцидної війни Росії проти України. Слід засудити США та Німеччину за проведення політики, яка лише підбадьорила Росію та Китай.

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі