Янукович відкриває НСК "Олімпійський". Shakira співає. Корупція процвітає

Під свист і обурення трибун Янукович відкриває НСК "Олімпійський", найдорожчу у Європі спортивну арену... Але чи назве хоч хтось суму, вкрадену з державного бюджету під час цього будівництва ?...

Відразу зазначу, що я також вболівальник, з 30-ти річним стажем. З покійним татом ходив ще на матчі "золотого" Динамо, кінця 70-х, середини 80-х. Добре пам,ятаю ще Рудакова, Блохіна, Буряка, Онищенка , Вєрємєєва, Колотова, Мунтяна, Дем,яненка та ін. З кількома легендарними футболістами маю дружні стосунки й нині. Зокрема, з Вітьою Хлусом, Олексієм Михайличенко, Вадимом Євтушенко .Пишаюся цими видатними спортсменами, справжньою гордістю України.

Як і всі українці я був щасливим коли у 2007-му році Євро-2012 прийшло в Україну. Це було загальнонаціональне піднесення, а для багатьох справжнє свято. Як годиться, стали чекати... 

Безперечно, все почалося не сьогодні, а ще при Ющенку, міністрі Павленку, віце-прем,єрі Васюнику, Червоненку і Чорновецькому. Підрядники змінювалися майже щомісяця, а волокіта з "Юджином" ( ТРЦ "Троїцький) продовжувалася кілька років. 

Але таких глобальних масштабів корупції як зараз годі було й чекати.

Отже, щоб не поглиблюватися в цифри і не приводити порівняльну аналітику ( про це вже багато писали, на це піде багато часу ), спробую своїми словами.

При Колеснікову все почалося з кошторису в 200 млн. доларів. Після того кошторис став рости як на дріжжях,: 320, 400, 500... Я вже мовчу про компанії, які були залучені до цього процесу, хто за ними стоїть усім відомо. 

Отже, Януковичу варто було б назвати реальну вартість цього проекту на сьогодні, а це вже близько 1 млрд. доларів США !!!!, а також розказати людям про суму нахабно вкрадену з державного бюджету під час цього будівництва. Зрозуміло, довести зараз це майже неможливо, але...

Для порівняння, мюнхенська "Алліанц арена" (найдорожчий до цього стадіон Європи) , за різними оцінками обійшлася в 420-430 млн. євро. Це в Німеччині, цивілізованій, заможній європейській країні, де одна з найпотужніших економік світу. Та чого ходити далеко, "Донбас-арена" у Донецьку, обійшлася в 400 млн. Хоча там інша ситуація, Ренат, практично все, зробив своїм коштом. І за це, безперчно, йому великий респект.

А тепер у мене запитання. Чемпіонат закінчиться, що далі ? Які заходи проводити на цьому суперстадіоні ? Може світові зібрання "Свідків Єгови" ? Чи порахував хтось як будуть окупатися ці мегавкладання у НСК "Олімпійський" і скільки сотень років повинно пройти, щоб хоч якось це окупити? Невже не можна було обійтися скромнішими витратами, а зекономлені кошти використати для боротьби з бідністю, на підтримку низки соціальних проектів. Може варто було залучити до будівництва стадіону Фірташа, Пінчука, Коломойського, переконаний, що ні Росукренерго, ні Приват сильно б не збідніли.Звичайно можна було б. Але не для них. Бо жадоба дармової наживи  затуманює мозок чиновників від влади.

Та й взагалі, поясніть, що має бути на стадіоні вартістю в 1 млрд ???? Що найменше крісла і доріжки мають бути викладені кришталем "Сваровськи", а в туалетах мають бути мармурові стелі і краники з золотим напилом.

На жаль, для сьогоднішньої влади свято футболу, Євро-2012 перетворилося у найбільшу аферу, наймасштабнішу корупційну складову в новітній історії України.

Зрозумійте, я за футбол, я за проведення чемпіонату !!! Для мене це величезна, значуща державна подія в новітній історії України !!  Але тоді коли це не стає схемою наживи і ганебного збагачення кількох правлячих олігархічних кланів, перетворивших свято в суцільний дерибан. Це стосується не тільки стадіонів, це стосується всього. Доріг, інфраструктури, аеропортів і т.д. 

Так, щось, начеб-то, робиться. Прокладаються автошляхи, реконструюються вокзали, аеропорти і т.д. І я цьому радий, це чудово, хоч щось... Але чи є у когось наявне відчуття того, що незабаром у країні свято європейського футболу ? Чи може хтось, трохи більше ніж за півроку до початку сказати, що ми відчули реальні зміни ? Де обіцяні готелі, хостиси, реконструкції будівель, ремонти систем ЖКГ. В кінці кінців, ДЕ ЦИВІЛІЗОВАНІ ГРОМАДСЬКІ ВБИРАЛЬНІ В СТОЛИЦІ ? Чи іноземці яких ми очікуємо будуть бігати по сусіднім дворам ? Сумніваюся, що встигнуть, напевно вже все розкрали. Можливо помиляюся, але не думаю.

Отже, на завершення скажу одне. Добре, що Україна стала місцем проведення такого спортивного дійства як Євро-2012. Переконаний, що в нормальній, європейській, розвинутій, правовій і демократичній країні можна було б сподіватися на успіх. Але Янукович перетворили Євро у маніпулятивну політтехнологію для власного народу і світової спільноти.

Зараз, коли в країні диктатура, коли люди зубожіють, а купка зажирілих чиновників відмиває мільярди за рахунок пенсіонерів, вчителів, медиків, пільговиків і т.д - це "пир во время чумы" ! Це намагання дати народу "зрелищь" замість хліба. Хунта намагається створити у суспільній свідомості видимість того , що "жить стало лучше, жить стало веселей", що "все хорошо, никаких проблем". Це банальна, брехлива політика подвійних стандартів, саме на це й розраховує влада. Shakira може співати скільки завгодно, ситуація для пересічного українця не зміниться. Але як показує практика більшість людей це "ковтають", на жаль...

P.S. Ще не встигли провести Євро, а вони вже придумали нову мегаферу, під назвою "Зимова Олімпіада- 2020", інвестори вже залучаються, проекти малюються... То ли еще будет....

P.S. 2 Коли я писав цей блог залишалося кілька годин до відкриття. Те що я побачив у трансляції вразило мене ще більше і остаточно переконало в правильності моєї позиції. 

Ганебне видовище витримане в кращих традиція УРСР і "махрового совка", зрежесоване московськими спецами, без будь-якого натяку на естетичний смак. Не дивлячись на витрачені мільйони, на дітей в національних строях, суперосвітлення, спецефекти і навіть Шакіру (до речі вона була нічого :) ), не було відчуття головного, ГОРДОСТІ І ПАТРІОТИЗМУ !!!! Знаєте чому ? Та тому що не можуть гідно зробити національне свято ті, хто в серці своєму не любить Україну.

Освистаний українцями президент-узурпатор відкрив стадіон. Далі що ? Маємо зрозуміть: не зміниться нічого до тих пір поки при владі будуть варяги, що ненавидять все українське.

То що, в когось ще є сумніви стосовно Євро-2012 ? Тоді перегляньте це дійство у повторі. Сумно від побаченного, сором... Але життя продовжується, друзі... Слава Україні !

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі