Вистава одного актора. Навіщо Путіну була потрібна "пряма лінія"

З усього того, що сказав Путін про Україну, головним є те, що Росія не збирається припиняти війну - і над цим варто задуматися всім наївним "миротворцям"

Це була пропагандистська, а зараз ще й передвиборча вистава. Поєднання двох форматів - підсумкової прес-конференції та "прямої лінії" - мабуть, зроблено для посилення ефекту, але в результаті "пряма лінія" звелася до чистої формальності. Путін практично майже не реагував на питання громадян РФ, які з'являлися на інформаційному табло. Навіть російські коментатори називають це дійство ритуальною подією.

Якихось сенсаційних та знакових заяв на цьому пропагандистському шоу не пролунало. З усього того, що сказав Путін про Україну, головним є те, що Росія не збирається припиняти війну проти України. І над цим варто задуматись тим наївним "миротворцям" (і на Заході, і вже в Україні), які пропонують негайно розпочинати переговори з Росією. Путіну не потрібні переговори, він знову висуває ультиматуми. Він вестиме війну, поки його не зупинять. Зупинити його можна лише силою.

Значна кількість росіян дуже бояться нової хвилі мобілізації. Мобілізація, однак, буде проходити, але у прихованій формі

Підготовка цього шоу показала, що відносна більшість росіян таки хочуть миру. Можливо, тому Путін заявив, що не буде нової хвилі мобілізації. За даними навіть кремлівських політтехнологів, багато росіян дуже бояться нової хвилі мобілізації. Мобілізація, однак, проходитиме, але у прихованій формі - під виглядом "добровольців". Про це говорять цифри щодо "добровольців" (близько півмільйона), озвучені Путіним.

Ще одна показова історія із цим "шоу". У росіян своя реальність, сувора та проблемна, а у Путіна своя - сонячна та оптимістична. Причому це стосується й оцінки ситуації на фронті, й соціально-економічної ситуації в Росії. НА табло під час путінського шоу навіть прослизнуло питання: як потрапити в ту Росію, яку показують на "Першому каналі"?. У справжній Росії "яйця Путіна" продають поштучно, і за ними величезні черги, а у Путіна жартівлива ремарка: мовляв, "міністр сказав, що у нього з яйцями все гаразд". До речі, цей міністр - молодший Патрушев.

Путінське шоу має зняти соціальну напругу, яка явно проявляється в нинішніх умовах у Росії

Путін змушений був визнати наявність цієї проблеми, а також низку інших, у тому числі девальвацію рубля. Але він намагається заспокоїти росіян, що це, мовляв, тимчасові проблеми. На думку російських коментаторів, путінське шоу має зняти соціальну напругу, яка явно проявляється у нинішніх умовах у Росії. Раніше цю функцію виконувала "пряма лінія" Путіна. Ось і зараз цю технологію використовують. Тому й показували гострі, нібито "незручні" питання. За проблеми несуть відповідальність місцеві начальники та окремі міністри, а Путін ці проблеми нібито вирішує. Реальні проблеми у Росії він називає у своїй "технічними збоями". Але проблем стає дедалі більше, а Путін цього не хоче визнавати.

На десерт ще одна деталь - суміш конспірології та гумору у сприйнятті російськими коментаторами поєднання кольорів на прес-конференції. Синій фон, жовтий папки Путіна. Хтось намагається знайти в цьому глибокі та таємні смисли. Яка іронія історії - ще кілька років тому росіяни й не знали, які кольори українського прапора.

Оригінал

Якщо ви помітили помилку у тексті, виділіть її мишкою та натисніть комбінацію клавіш Alt+A
Коментувати
Поділитись:

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі